Μαρία Σπυράκη: «Η ΕΕ δεν εκβιάζεται» – Σε αναστολή τα κονδύλια για την Ουγγαρία

Μαρία Σπυράκη: «Η ΕΕ δεν εκβιάζεται» – Σε αναστολή τα κονδύλια για την Ουγγαρία

 «Η κυβέρνηση Όρμπαν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας θεωρεί πως μπορεί να εκβιάζει την Ένωση, να περνάει πάνω από τις αρχές και τους κανόνες που καθορίζουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, να χρησιμοποιεί την ψήφο του στο Συμβούλιο ως όπλο εκβιασμού, να απειλεί την ευρωπαϊκή ενότητα στη στήριξη της Ουκρανίας να ακυρώσει τις αρχές μας. Η απάντηση σε αυτή την περίπτωση είναι μία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζεται. Κανένας συμβιβασμός σε θέματα αρχής».

Με βάση το συγκεκριμένο βασικό επιχείρημα τοποθετήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναστολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία στο πλαίσιο του μηχανισμού ελέγχου και του κανονισμού για την αιρεσιμότητα.

 Η κ. Σπυράκη  στην ομιλία της επισήμανε ότι για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε  ο μηχανισμός που συνδέει τη χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, ο μηχανισμός αιρεσιμότητας, τονίζοντας ότι όσοι υπέγραψαν το αίτημα για την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας τον Ιούλιο του 2020, μεταξύ των οποίων είναι και η ίδια, αισθάνονται δικαιωμένοι.

Σημείωσε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Όρμπαν, παραβιάζει συστηματικά τις βασικές δημοκρατικές αξίες και εφαρμόζει τακτικές που διαλύουν τους κανόνες του κράτους δικαίου: «Ο  Όρμπαν και η κυβέρνηση του στερούν από τους Ούγγρους βασικές προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου και αν δεν εφαρμόσουν μέχρι κεραίας όσα επί της αρχής μας ενώνουν, θα  στερήσουν και κονδύλια για την οικονομική ανάταξη της Ουγγαρίας» σημείωσε με έμφαση η ευρωβουλευτής. 

Καθώς η διαδικασία του μηχανισμού αιρεσιμότητας συνεχίζεται, η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αναστολή χρηματοδότησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 65% των κονδυλίων που λαμβάνει από τρία διαφορετικά προγράμματα υπό την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δέσμευση των εν λόγω κονδυλίων για την Ουγγαρία, επικαλούμενη θέματα διαφθοράς και δημόσιων συμβάσεων. Η ουγγρική κυβέρνηση απάντησε ύστερα από μήνες με πρόταση για διορθωτικά μέτρα, τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν ως τώρα εφαρμοστεί πλήρως και ως εκ τούτου προκαλούν έντονο προβληματισμό για το αν μπορούν να θεωρηθούν εγγύηση βελτίωσης της Ουγγαρίας για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το Ευρωκοινοβούλιο έστειλε σαφές μήνυμα κατά τη συζήτηση ότι αναμένει αποτελέσματα στην πράξη για να συμφωνήσει στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία.

Η ομιλία της κ.Σπυράκη έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ κυρία πρόεδρε.

Επίτροπε Ρέιντερς, συνάδελφοι.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο μηχανισμός αιρεσιμότητας για να κριθεί η επίδοση μιας κυβέρνησης, εν προκειμένω της κυβέρνησης  Όρμπαν στην εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου. Και είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει στην πράξη τη σύνδεση της χρηματοδότησης με την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών και των αξιών μας.

Επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά. Όλοι εμείς που υπογράψαμε το αίτημα για την προφορική ερώτηση τον Ιούλιο του 2020, μπορούμε σήμερα να αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Η κυβέρνηση Όρμπαν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας  θεωρεί πως μπορεί να εκβιάζει την Ένωση, να περνάει πάνω από τις αρχές και τους κανόνες που καθορίζουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, να χρησιμοποιεί την ψήφο του στο Συμβούλιο ως όπλο εκβιασμού, να απειλεί την ευρωπαϊκή ενότητα στη στήριξη της Ουκρανίας να ακυρώσει τις αρχές μας. Η απάντηση σε αυτή την περίπτωση είναι μία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζεται. Κανένας συμβιβασμός σε θέματα αρχής. Ο  Όρμπαν και η κυβέρνηση του στερούν από τους Ούγγρους βασικές προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου και αν δεν εφαρμόσουν μέχρι κεραίας όσα επί της αρχής μας ενώνουν, θα  στερήσουν και κονδύλια για την οικονομική ανάταξη της Ουγγαρίας.

Σας ευχαριστώ».     

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Mετά από δέκα χρόνια διαβουλεύσεων… Γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις, διά νόμου

Loading