Συγκίνηση, χαρά, υπερηφάνεια. Στην απελευθερωμένη Χερσώνα, οι πανηγυρισμοί για την υποχώρηση της Ρωσίας δεν έχουν σταματήσει. Και σήμερα (14.11.2022), όταν την πόλη επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι πολίτες τον υποδέχτηκαν με δάκρυα χαράς.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Χερσώνα και να ανασυνταχθεί στην άλλη πλευρά του Δνείπερου. Αιτία ήταν η αντεπίθεση των δυνάμεων της Ουκρανίας και η απελευθέρωση της πόλης ύστερα από μήνες κατοχής έγινε δεκτή με δάκρυα.
«Προχωράμε. Είμαστε έτοιμοι για την ειρήνη, ειρήνη για ολόκληρη τη χώρα μας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους στρατιώτες μπροστά από το κτίριο της διοίκησης στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους για τη στήριξή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και είπε ότι η αποστολή από τις ΗΠΑ αμερικανικών συστημάτων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών HIMARS έχει κάνει μεγάλη διαφορά για το Κίεβο.
Γονείς με παιδιά, κάποιοι σπρώχνοντας παιδικά καρότσια, ήταν επίσης συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία. Κάποιοι κουνούσαν ουκρανικές σημαίες και άλλοι είχαν τη σημαία ριγμένη στους ώμους τους.
«Είμαι πολύ χαρούμενος, μπορείς να το καταλάβεις από την αντίδραση των ανθρώπων, δεν είναι στημένη η αντίδρασή τους», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters στη Χερσώνα.
Ερωτηθείς πού θα προωθηθούν ενδεχομένως οι ουκρανικές δυνάμεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε: «Όχι στη Μόσχα… Δεν ενδιαφερόμαστε για τα εδάφη μιας άλλης χώρας».
Λίγα λεπτά πριν βρεθεί στην πόλη, πολίτες στο κέντρο της Χερσώνας άκουσαν βομβαρδισμούς. Μετά το τέλος της ομιλίας του Ζελένσκι ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί στην πόλη.
Την Παρασκευή τα ουκρανικά στρατεύματα έφθασαν στο κέντρο της Χερσώνας μετά την εγκατάλειψη της πόλης από τους Ρώσους στρατιώτες–την μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχαν καταλάβει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι ερευνητές έχουν ήδη τεκμηριώσει πάνω από 400 εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ρώσοι στη διάρκεια της οκτάμηνης κατοχής της πόλης.
«Βρέθηκαν τα πτώματα αμάχων και στρατιωτών. Ο ρωσικός στρατός άφησε πίσω του τις ίδιες ωμότητες που διέπραξε σε άλλες περιφέρειες της χώρας όπου εισήλθε», είπε ο Ζελένσκι.
Το Reuters έχει μιλήσει με κατοίκους τμημάτων της πρώην κατεχόμενης περιφέρειας που περιέγραψαν δολοφονίες και συλλήψεις ομήρων μεταξύ αμάχων, αλλά δεν έχει διακριβώσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.
Η Ρωσία αρνείται ότι στρατιώτες της στοχοθετούν σκοπίμως αμάχους ή ότι έχουν διαπράξει ωμότητες σε κατεχόμενες περιοχές. Σε πολλά άλλα τμήματα της Ουκρανίας, που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, βρέθηκαν πολλοί μαζικοί τάφοι– σε κάποιους μάλιστα τα πτώματα έφεραν ίχνη βασανισμού. Το Κίεβο αποδίδει αυτά τα ευρήματα στη Μόσχα.
– Mr. President, we’re proud that you’re here. What’s your motivation to come?
— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) November 14, 2022
– Had a hankering for #Kherson watermelon (chuckles). Well, in reality it’s risky for you journalists too. And yet, you’re here, aren’t you?#StandWithUkraine pic.twitter.com/SOEWjhE1TH
Δείτε επίσης: Χερσώνα: Αγωνίζεται για να αποκαταστήσει το ρεύμα και το νερό μετά τη ρωσική υποχώρηση