Με την πράσινη ενέργεια τα βάζει η Λεπέν – Υπόσχεται ότι θα απομακρύνει τις ανεμογεννήτριες εφόσον εκλεγεί

Η ακροδεξιά υποψήφια δεσμεύτηκε να σταματήσει την επόμενη χρονιά της εκλογής της όλες τις επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες

Σε μια δήλωση κατά τον Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προέβη σήμερα η ακροδεξιά υποψήφια για την γαλλική προεδρία, Μαρίν Λεπέν. Η κα. Λεπέν, δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, θα σταματήσει όλες τις επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ και θα αποκαθηλώσει τις ανεμογεννήτριες στην επικράτεια.

Η Λεπέν θα είναι υποψήφια του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, στις εκλογές του Απριλίου και είχε φτάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017, θρίμαβο που αναμένεται να επαναλάβει και στις επόμενες εκλογές. Παρά τις δημοσκοπήσεις που έχουν δείξει ότι ο επίσης ακροδεξιός τηλεοπτικός αστέρας Ερίκ Ζεμούρ μπορεί να την κερδίσει σε περίπτωση που κατέβει τελικά υποψήφιος, η Λεπέν επιμένει στην κάθοδο της στην αναμέτρηση.

«Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αυτές οι πηγές ενέργειας δεν είναι ανανεώσιμες, είναι διακοπτόμενες. Αν εκλεγώ, θα σταματήσω κάθε κατασκευή αιολικού πάρκου και θα ξεκινήσω ένα μεγάλο έργο αποκαθήλωσης των ανεμογεννητριών», τόνισε η Λεπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η Λεπέν συμπλήρωσε ότι θα διακόψει τις επιχορηγήσεις για τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, που όπως δήλωσε επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της χώρας με έξι ως επτά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αλλά και τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών.

Η Λεπέν ανέφερε παρομοίως πως θα παράσχει μεγάλη στήριξη στην πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας επιτρέποντας την κατασκευή πολλών νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και χρηματοδοτώντας μια σημαντική αναβάθμιση του υπάρχοντος πυρηνικού «στόλου». Παράλληλα, υποστηρίζοντας την κατασκευή μικρότερων σπονδυλωτών αεριοστροβιλικών αντιδραστήρων, δείχνοντας την αποδοχή της και για τον πρωθύστερο σχετικό σχέδιο του προέδρου Μακρόν.

Σε έναν οδικό χάρτη για το 2030, σχετικά με τη γαλλική οικονομία , ο πρόεδρος Μακρόν είχε προτείνει δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, της πυρηνικής βιομηχανίας και του ανανεώσιμου υδρογόνου αλλά αναφέρθηκε διεξοδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Γαλλία παράγει περίπου τα τρία τέταρτα της ενέργειάς της σε πυρηνικά εργοστάσια, γεγονός που μεταφράζεται στο ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει έχει από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα σε σχέση με όλες τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, βρίσκεται πολύ πίσω από τη Γερμανία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις επενδύσεις σε αιολογικά πάρκα και σε πάρκα ηλιακής ενέργειας.

Στη χώρα υπάρχει ένα ενεργό κίνημα κατά των ανεμογεννητριών, το οποίο λαμβάνει την στήριξη των ακροδεξιών αλλά και την κεντροδεξιάς, με βασικό φορέα στήριξης τον Ζαβιέ Μπερτράν, τον επικρατέστερο υποψήφιο των συντηρητικών για τις προεδρικές εκλογές.

Δείτε επίσης: Μπλίνκεν: «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» για να επιστρέψει το Ιράν στην πυρηνική συμφωνία του 2015

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr