Μεγάλες αεροπορικές προειδοποιούν για χάος στις αερομεταφορές εξαιτίας του 5G

«Για να το πούμε ωμά, οι εμπορικές δραστηριότητες της χώρας θα παγώσουν», σημειώνουν μεγάλες αεροπορικές εταιρίες

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων αμερικανικών εταιρειών αερομεταφορών προειδοποίησαν τη Δευτέρα για επικείμενη «καταστροφική» αεροπορική κρίση σε λιγότερο από 36 ώρες, όταν η AT&T (T.N) και η Verizon (VZ.N) πρόκειται να αναπτύξουν τη νέα υπηρεσία 5G.

Οι αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με το Reuters, προειδοποίησαν ότι η νέα υπηρεσία C-Band 5G που θα ξεκινήσει την Τετάρτη θα μπορούσε να καταστήσει άχρηστο σημαντικό αριθμό αεροσκαφών, να εγκλωβίσει ενδεχομένως δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στο εξωτερικό και να προκαλέσει «χάος» στις πτήσεις των ΗΠΑ.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών και εμπορευματικών μεταφορών δεν θα λάβουν χώρα, εκτός και αν δοθεί άδεια στα πιο κομβικά μας σημεία για πραγματοποίηση πτήσεων», ανέφεραν οι επικεφαλής των American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines και άλλες εταιρείες, σε μήνυμά τους προς τον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Μεταφορών, την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών. «Αυτό σημαίνει ότι σε μια ημέρα όπως τη χθεσινή, πάνω από 1.100 πτήσεις και 100.000 επιβάτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ακυρώσεις, αλλαγές πορείας ή καθυστερήσεις».

Πρέπει επειγόντως να ληφθεί δράση, πρόσθεσαν στην επιστολή τους, την οποία υπέγραψαν επίσης οι UPS Airlines, JetBlue Airways and FedEx Express. 

«Για να το πούμε ωμά, οι εμπορικές δραστηριότητες της χώρας θα παγώσουν», σημειώνουν.

Τα ενδεχόμενα προβλήματα

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) έχει προειδοποιήσει, ότι πιθανές παρεμβολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευαίσθητα όργανα ενός αεροπλάνου, όπως τα αλτίμετρα, και τα όργανα λειτουργίας χαμηλής ορατότητας.

Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν «να εφαρμοστεί το 5G παντού στη χώρα εκτός από τα περίπου 2 μίλια (3,2 χλμ.) των διαδρόμων των αεροδρομίων» σε ορισμένα βασικά αεροδρόμια ή όταν οι πύργοι είναι πολύ κοντά στους διαδρόμους «έως ότου η FAA καθορίσει πώς μπορούν οι πτήσεις να γίνουν με ασφάλεια».

«Χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αποφευχθούν σημαντικές λειτουργικές διαταραχές στους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών, τους αποστολείς, την αλυσίδα εφοδιασμού και την παράδοση των απαραίτητων ιατρικών προμηθειών» σημειώνουν.

«Πολλαπλά σύγχρονα συστήματα ασφαλείας στα αεροσκάφη θα θεωρηθούν άχρηστα. Οι κατασκευαστές αεροπλάνων μας ενημέρωσαν ότι μπορεί να καθηλωθούν πολλά περισσότερα αεροπλάνα από ότι υπολογίζουμε» τονίζουν.

Η Airlines for America, το γκρουπ των αεροπορικών εταιρειών που προετοίμασε την επιστολή, αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, όπως και οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Δείτε επίσης: Έρευνα: Oι Έλληνες ο λαός με τις περισσότερες ανησυχίες για το 5G (pic)