Μεγάλη ανακούφιση από την αποκλιμάκωση της έντασης – Σερβία και Κόσοβο συμφώνησαν για τις πινακίδες

Σε συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξής σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων κατέληξαν το Κόσοβο και η Σερβία.

Η διένεξη, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να καταλήξει σε βίαια επεισόδια, αφορούσε τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Ο «λευκός καπνός» που βγήκε από τις Βρυξέλλες ανακούφισε προσώρας όλους τους ενδιαφερόμενους εντός και εκτός των τειχών, καθώς «οι Επικεφαλής Διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας υπό τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν σε μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και για να επικεντρωθούν πλήρως στην πρόταση για εξομάλυνση των σχέσεων τους», όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ, γνωστοποιώντας την επίτευξη συμφωνίας.

Οι αρχές του Κοσόβου αποπειράθηκαν φέτος να επιβάλουν στα μέλη της σερβικής μειονότητας την αλλαγή των παλαιών πινακίδων κυκλοφορίας τους, που είχαν εκδοθεί πριν από το 1999, όταν η επαρχία ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας. Όμως οι Σέρβοι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας πρόβαλαν αντίσταση, ορισμένες φορές βίαιη. Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινας και συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι πολίτες της Σερβίας.

Το Κόσοβο σκόπευε να αρχίσει από σήμερα να προχωρούν στην επιβολή προστίμων σε περίπου 10.000 Σέρβους οδηγούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες που έχουν εκδοθεί από τις αρχές της Σερβίας.

Το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε τη συμφωνία στο Twitter. «Έχουμε συμφωνία… Προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στην πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεών τους».

«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον Μπορέλ.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι θα καλέσει και τις δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες να συζητήσουν μια πρόταση της ΕΕ, την οποία υποστηρίζουν επίσης η Γαλλία και η Γερμανία, η οποία θα επιτρέψει στους εχθρούς να εξομαλύνουν τις σχέσεις.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Mετά από δέκα χρόνια διαβουλεύσεων… Γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις, διά νόμου