Φωτογραφία από το διαδίκτυο

Μέρκελ: «Αιτία ντροπής για την Γερμανία η εισβολή στην Σοβιετική Ένωση πριν 80 χρόνια

Πέρασαν 80 χρόνια από την έναρξη της εισβολής της ναζιστικής Γερμανίας προς την νεοσύστατη τότε Σοβιετική Ένωση.

Η ΕΣΣΔ μέτρησε πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς στον πόλεμο ενάντια στην ναζιστική απειλή της Γερμανίας, με την μνήμη αυτών των στρατιωτών και των αμάχων να μην σβήνονται μέχρι σήμερα.

Ακόμα και η Μέρκελ σήμερα δεν μπόρεσε να μην μιλήσει για αυτήν την μαύρη επέτειο, τονίζοντας ότι για την Γερμανία είναι αιτία ντροπής εκείνη η μέρα

Ο Ρώσος ιστορικός Όλεγκ Μπουντνίτσκι σε Γερμανικό ραδιόφωνο θύμισε σήμερα τα όσα τράβηξε ο άμαχος πληθυσμός στην Ρωσία: «τρομερές συνέπειες της εισβολής. Οι Γερμανοί θεωρούσαν τα κατεχόμενα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης περιοχή βαρβάρων, στην οποία μπορούσαν να συμπεριφερθούν όπως τους άρεσε. Περίπου 7,4 εκατομμύρια άμαχοι σκοτώθηκαν. Υπήρχαν αδιάκριτοι πυροβολισμοί και απαγχονίσεις μπροστά στον πληθυσμό, καθώς και συλλογικές τιμωρίες για ενέργειες μαχητών της αντίστασης. Σχεδόν κάθε οικογένεια επηρεάστηκε από τα δεινά», τόνισε ο Μπούντνιτσκι.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ είχε ήδη ζητήσει την Παρασκευή μεγαλύτερη αναγνώριση στην Γερμανία των θυμάτων της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ομιλία του στο Γερμανορωσικό Μουσείο στο Βερολίνου είπε ότι «κανείς δεν θρήνησε περισσότερα θύματα σε αυτόν τον πόλεμο από τους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης – και όμως αυτά τα εκατομμύρια δεν έχουν καταγραφεί τόσο βαθιά στη συλλογική μνήμη αυτής της χώρας όπως απαιτούν τα βάσανά τους και η ευθύνη των Γερμανών. Ο γερμανικός πόλεμος ήταν δολοφονική βαρβαρότητα».

Στο εβδομαδιαίο podcast βίντεο της, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε για την μαύρη επέτειο της εισβολής στην Σοβιετική Ένωση: «αιτία ντροπής. Η Γερμανία υποκλίνεται ταπεινά στους επιζώντες αυτού του επιθετικού πολέμου και είναι βαθιά ευγνώμων που τόσο πολλοί από αυτούς έτειναν χείρα συμφιλίωσης στη Γερμανία».

Δείτε επίσης: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac κατά της Covid-19 ξεκινά την 3η φάση κλινικών δοκιμών

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ