Αυτό δείχνει μια σημαντική αλλαγή στη στάση της ισραηλινής κοινής γνώμης στο θέμα.
Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του Ισραήλ προτιμούν ο στρατός να περιμένει και να μην προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα (27.10.2023). Αυτό δείχνει μια σημαντική αλλαγή στη στάση της ισραηλινής κοινής γνώμης στο θέμα.
Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξοντώσει τη Χαμάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό κίνημα στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο τμήμα της χώρας προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων και ανάβοντας τις φλόγες του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς τη Λωρίδα της Γάζας και έχει αυξήσει τις επιδρομές του με άρματα μάχης και πεζικό.
Στην ερώτηση αν το Ισραήλ θα πρέπει να κλιμακώσει αμέσως τις επιθέσεις του και να προχωρήσει σε ευρεία χερσαία επιχείρηση μέσα στη Γάζα το 29% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι», ενώ το 49% εκτιμά ότι «θα ήταν καλύτερα να περιμένει» και το 22% είναι αναποφάσιστο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Maariv.
Η εφημερίδα επεσήμανε ότι τα στοιχεία αυτά διαφέρουν από αυτά προηγούμενης δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 19 Οκτωβρίου και είχε βρει ότι το 65% των ερωτηθέντων στήριζε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση εναντίον της Γάζας.
«Από την ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει ότι (οι απαντήσεις) δεν χωρίζονται με βάση το πολιτικό στρατόπεδο ή τη δημογραφία και ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο θέμα των ομήρων, το οποίο βρίσκεται τώρα στην κορυφή της ατζέντας, έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε αυτή την αλλαγή της κοινής γνώμης», έγραψε η Maariv.
Η Χαμάς άφησε στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ελεύθερους τέσσερις από τους ομήρους που κρατά στη Γάζα, ενώ χώρες της περιοχής μεσολαβούν για να πετύχουν την απελευθέρωση περισσότερων.
Το παλαιστινιακό κίνημα ανακοίνωσε ότι περίπου 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα. Μία πρώην όμηρος δήλωσε ότι κρατούνταν μαζί με τουλάχιστον είκοσι άλλους σε υπόγεια σήραγγα της Χαμάς και σε ένα συγκρότημα υπόγειων καταφυγίων που βρίσκεται στο στόχαστρο των επιθέσεων του Ισραήλ.
Δείτε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Ποιες οι 4 θέσεις της Ελλάδας για το μεσανατολικό