Μετά το Brexit: Το Λονδίνο αρχίζει διαδικασία επίλυσης διαφοράς με την ΕΕ για πρόσβαση στα προγράμματα επιστημονικής έρευνας

Μετά το Brexit: Το Λονδίνο αρχίζει διαδικασία επίλυσης διαφοράς με την ΕΕ για πρόσβαση στα προγράμματα επιστημονικής έρευνας

Οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει πως η συνεργασία στην έρευνα θα είναι αμοιβαία επωφελής, όμως οι σχέσεις έχουν ενταθεί

Η Βρετανία άρχισε διαδικασίες επίλυσης διαφοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να αποκτήσει πρόσβαση στα προγράμματα επιστημονικής έρευνας της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Horizon Europe, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την πιο πρόσφατη διένεξη που έχει εκδηλωθεί μεταξύ των δύο πλευρών μετά το Brexit.

Στη βάση μιας εμπορικής συμφωνίας που υπογράφηκε στο τέλος του 2020, η Βρετανία διαπραγματεύθηκε την πρόσβασή της σε ένα φάσμα επιστημονικών και καινοτόμων προγραμμάτων, περιλαμβανομένου του Horizon, ενός προγράμματος 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει επιδοτήσεις και προγράμματα σε ερευνητές.

Όμως 18 μήνες μετά, η Βρετανία λέει πως η ΕΕ δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει την πρόσβασή της στο Horizon, το Copernicus, το πρόγραμμα παρατήρησης της γης, το Euratom, το πρόγραμμα πυρηνικής έρευνας, καθώς και σε υπηρεσίες όπως οι Space Surveillance και Tracking.

Οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει πως η συνεργασία στην έρευνα θα είναι αμοιβαία επωφελής, όμως οι σχέσεις έχουν ενταθεί για το τμήμα της συμφωνίας για το Brexit που αφορά το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα η ΕΕ να αρχίσει νομικές διαδικασίες.

«Η ΕΕ παραβιάζει ξεκάθαρα τη συμφωνία μας επιδιώκοντας επανειλημμένα να πολιτικοποιήσει ζωτικής σημασίας επιστημονική συνεργασία με το να αρνείται να οριστικοποιήσει την πρόσβαση σ’ αυτά τα σημαντικά προγράμματα», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό να συνεχιστεί. Γι’  αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε τώρα επίσημες διαβουλεύσεις και θα κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να προστατεύσει την επιστημονική κοινότητα», δήλωσε η Τρας, η οποία είναι επίσης το φαβορί για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι «λαμβάνει υπόψη» την ανακοίνωση της Βρετανίας.
«Η Επιτροπή σημειώνει ότι λαμβάνει υπόψη το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για διαβούλευση και θα δώσει συνέχεια σ’ αυτό ευθυγραμμιζόμενη με τους εφαρμοστέους κανόνες όπως αυτοί ορίζονται στη Συμφωνία για το Εμπόριο και τη Συνεργασία (TCA)», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Φερί. 
Χθες, Τρίτη, ο Φερί είχε δηλώσει πως η TCA δεν προβλέπει για την ΕΕ συγκεκριμένη υποχρέωση ούτε προθεσμία για τη σύνδεση του Ηνωμένου Βασιλείου με τα προγράμματα της ένωσης.

Δείτε επίσης: Νέα τουρκική πρόκληση: Μη επανδρωμένο πέταξε πάνω από την Κίναρο

Loading