Microsoft: Θα αντικαταστήσει δημοσιογράφους με ρομπότ

Την επιμέλεια των θεμάτων του ειδησεογραφικού οργανισμού σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να δώσει η Microsoft, εργασία η οποία γίνεται μέχρι στιγμής από δημοσιογράφους.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι δημοσιογράφοι που επιμελούνται τη συγγραφή των θεμάτων, την επιλογή τίτλων και φωτογραφιών για το MSN αναμένεται να παραχωρήσουν τη θέση τους σε ρομπότ.

propoli

Η Microsoft δήλωσε πως είναι μέρος μιας διαδικασίας αξιολόγησης της επιχείρησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όπως όλες οι εταιρίες, αξιολογούμε την επιχείρησή μας σε καθημερινή βάση. Αυτό μπορεί να συντελέσει σε αυξημένες επενδύσεις σε ορισμένα σημεία και, κατά καιρούς, αναδιάταξη σε άλλα», διευκρίνισε σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας πως «αυτές οι αποφάσεις δεν είναι αποτέλεσμα της τρέχουσας πανδημίας».

Όπως άλλες εταιρίες τεχνολογίας, έτσι και η Microsoft μέχρι στιγμής πληρώνει ειδησεογραφικούς οργανισμούς για να κάνει χρήση του περιεχομένου τους στην ιστοσελίδα της. Ωστόσο απασχολεί δημοσιογράφους που αποφασίζουν ποια θέματα θα προβάλλονται και πώς θα παρουσιάζονται.

Υπολογίζεται πως 50 υπάλληλοι θα χάσουν την θέση τους μέχρι τέλη Ιουνίου, όπως μετέδωσαν οι Seattle Times, αλλά θα παραμείνει μια ομάδα δημοσιογράφων πλήρους απασχόλησης. «Είναι αποκαρδιωτικό να σκέφτεσαι πως μηχανές μπορούν να μας αντικαταστήσουν αλλά ορίστε», ανέφερε ένας από τους υπαλλήλους που κινδυνεύει με απόλυση.

Κάποιοι απολυμένοι δημοσιογράφοι προειδοποίησαν πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην είναι πλήρως εξοικειωμένη με τις αυστηρές συντακτικές οδηγίες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κυκλοφορία ακατάλληλων θεμάτων. 

Είκοσι επτά από όσους θα χάσουν την δουλειά τους απασχολούνται στην βρετανική PA Media, σύμφωνα με τον Guardian.

«Διάβαζα τόσο καιρό πώς η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρουν τις δουλειές μας και τώρα πήραν τη δική μου», ανέφερε στην εφημερίδα ένας δημοσιογράφος.

Η Microsoft είναι μια από τις πολλές εταιρίες τεχνολογίας που πειραματίζεται με την επονομαζόμενη «ρομποτική δημοσιογραφία» για να μειώσει τι δαπάνες. Η Google επενδύει επίσης σε ανάλογα πρότζεκτ για να καταλάβει πώς λειτουργούν.

Δείτε ακόμη: Όπρα: Συγκινεί το μήνυμά της για τον Τζορτζ Φλόιντ

Loading