MiG-29 και F-16 σκέφτονται να στείλουν στην Ουκρανία οι ηγέτες του ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φυσικά, επιθυμεί πάνω απ’ όλα μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ.

Η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και F-16 στην Ουκρανία εξετάζεται ως σοβαρό ενδεχόμενο από τους ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Bloomberg, προκειμένου να τη βοηθήσουν να ανταποκριθεί στην υπεροχή που έχει η Ρωσία στον αέρα.

propoli

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φυσικά, επιθυμεί πάνω απ’ όλα μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ. Συχνά εκλιπαρεί τη Δύση να “κλείσει τους ουρανούς” του έθνους του. Το πιο πιθανό είναι να λάβει αυξημένο αριθμό συστημάτων πυραύλων αέρος-επιφανείας υψηλής τεχνολογίας, όπως το εξαιρετικό Iron Dome (που αναπτύχθηκε από κοινού από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ), συστοιχίες Patriot του ΝΑΤΟ (που πηγαίνουν επίσης κατά μήκος των πολωνικών συνόρων), και ενδεχομένως τακτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Οι ηγέτες στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ επανεξετάζουν επίσης μια ιδέα που απορρίφθηκε τις πρώτες ημέρες του πολέμου: την παροχή είτε μαχητικών MiG-29 της σοβιετικής εποχής (οι Πολωνοί έχουν προσφερθεί να τα μεταβιβάσουν στους Ουκρανούς) είτε ακόμη και αμερικανικών πλεονασματικών F-16, ενός μαχητικού πολλαπλού ρόλου που είναι εύκολο να μάθει κανείς. Χωρίς τέτοια μέτρα, ο αεροπορικός πόλεμος θα συνεχίσει να πηγαίνει υπέρ του Πούτιν.

Με έναν χερσαίο πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας και έναν βίαιο αεροπορικό πόλεμο υπέρ της Ρωσίας, η καλύτερη επιλογή της Δύσης θα είναι να αυξήσει σημαντικά τη βοήθειά της προς την Ουκρανία στην πλευρά του αεροπορικού πολέμου της σύγκρουσης.

Η παροχή στους Ουκρανούς περισσότερων εργαλείων για να κλείσουν τους δικούς τους ουρανούς μπορεί να είναι το κλειδί για να αναγκαστούν οι Ρώσοι να διαπραγματευτούν τελικά, ίσως ήδη από τις αρχές της άνοιξης, δεδομένης της επιτυχίας που έχει επιτύχει ο Ζελένσκι και ο στρατός του στο έδαφος.

Δείτε επίσης: Νέα βοήθεια προς την Ουκρανία θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ

Loading