ΜΚΟ: Το Χονγκ Κονγκ απειλεί τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο

Η ΜΚΟ “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” ζητά με ανακοίνωση της, την απόσυρση του νόμου για την Εθνική Ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ. «Απειλεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων που εργάζονται εκτός Κίνας» αναφέρει η οργάνωση.

Η ΜΚΟ “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)” καλεί τις δημοκρατίες να ασκήσουν πιέσεις στο Πεκίνο για να αποσύρει τον νόμο που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη και ο οποίος προβλέπει ισόβια ποινή κάθειρξης για «ανατρεπτική, αποσχιστική και τρομοκρατική δράση», καθώς και για «συνωμοσία με ξένες δυνάμεις».

“Αυτή η τιμωρία αφορά όλους τους δημοσιογράφους ανεξάρτητα με το σε ποιό σημείο του κόσμου εδρεύουν”, αναφέρει η RSF σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση αναφέρεται στο Άρθρο 38 του νόμου, που αφορά τα αδικήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί εκτός του Χονγκ Κονγκ από ανθρώπους που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, ουσιαστικά από οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο.

Κινδυνεύουν με ισόβια και θανατική ποινή όσοι ξένοι γράφουν κριτική για το Χονγκ Κονγκ

Σύμφωνα με την RSF, οι ξένοι δημοσιογράφοι που γράφουν επικριτικά για το Χονγκ Κονγκ κινδυνεύουν με ισόβια αν δικαστούν στο Χονγκ Κονγκ και πιθανόν με την ποινή του θανάτου αν εκδοθούν στην κινεζική ενδοχώρα.

Το Πεκίνο προσπαθεί να καθιερώσει μια “νέα παγκόσμια τάξη για τα μέσα ενημέρωσης”, δήλωσε ο Σεντρίκ Αλβιάνι, ο επικεφαλής του παραρτήματος Ανατολικής Ασίας της οργάνωσης.

Στην 80η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης Ελευθεροτυπίας το Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σήμερα στην 80η θέση από την 18η στην Παγκόσμια Κατάταξη της Ελευθεροτυπίας, όπου βρισκόταν το 2002.

Η ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται κοντά στην τελευταία θέση της κατάταξης–στην 177η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και εδάφη.