Μολδαβία: Ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Υπερδνειστερίας υπό το φόβο ρωσικής παρέμβασης

Όπως και στην Ουκρανία, υπάρχει επίσης μια ρωσική αυτονομιστική δημοκρατία στη Μολδαβία: η Υπερδνειστερία

Η Μόσχα απειλεί απροκάλυπτα τη μικρή χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ την αποκαλεί νέο “αντιρωσικό σχέδιο“.Η Μολδαβία θα ήταν αβοήθητη απέναντι σε μια εισβολή. Τώρα η κυβέρνηση περνάει στην επίθεση, σημειώνει η Welt.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι ο πιο αδύναμος γείτονας της Ουκρανίας. Είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων σε όρους πληθυσμού. Επιπλέον, στο έδαφός της – όπως και στην ανατολική Ουκρανία – υπάρχει μια φιλορωσική αυτονομιστική δημοκρατία που αποσταθεροποιεί τη χώρα: Υπερδνειστερία. Εκεί σταθμεύουν 1500 Ρώσοι στρατιώτες, καθώς και 10.000 έως 15.000 φιλορώσοι παραστρατιωτικοί.

Κατά την άποψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μολδαβία θα μπορούσε να γίνει ένα νέο “αντιρωσικό σχέδιο” μετά την Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι επεκτείνεται ανατολικά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ο Λαβρόφ συνέχισε να λέει την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δύση θέλει να κάνει τη Γεωργία τον επόμενο εχθρό της Ρωσίας.

Τέτοιες απειλές αυξάνουν τις ανησυχίες στη μικρή χώρα της Μολδαβίας, η οποία θα ήθελε να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξή του στη Welt, ο σύμβουλος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αλεξάντρου Φλέντσεα ζητά τώρα την “άνευ όρων και πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και πυρομαχικών από το έδαφος της Μολδαβίας, καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση

O Φλέντσεα είναι υπεύθυνoς για τη διατήρηση της ειρήνης στη σύγκρουση της Υπερδνειστερίας και συμβουλεύει την πρωθυπουργό Νατάλια Γκαβριλίτα. Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων αποτελεί “προτεραιότητα” της κυβέρνησης, δήλωσε στη Welt. Η Μολδαβία φοβάται για την εθνική της ασφάλεια εδώ και αρκετό καιρό. Μετά την εισβολή της Ρωσίας σε ολόκληρη την Ουκρανία πριν από περίπου ένα χρόνο, οι φόβοι για μια επίθεση ήταν ιδιαίτερα υψηλοί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε να καταλάβει ολόκληρο το νότιο τμήμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης-λιμάνι της Οδησσού, και να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Υπερδνειστερία. Θα ήταν η 2η επίθεση των ανδρών του Πούτιν σε μια κυρίαρχη χώρα – και η έναρξη μιας νέας επίθεσης στην Ουκρανία όχι μόνο από ρωσικό και λευκορωσικό έδαφος, αλλά και από τη Μολδαβία.

Ο Αλεξάντρου Φλέντσεα λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα και οι παραστρατιωτικές μονάδες στην Υπερδνειστερία αποτελούν “περισσότερο ενόχληση παρά πραγματική απειλή για την Ουκρανία λόγω του μεγέθους και των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους, αλλά αποτελούν δυνητική απειλή για την ασφάλεια της Μολδαβίας ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία“.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Μολδαβίας Aλεξάντρου Μουστεάτα, ο κίνδυνος μιας ρωσικής επίθεσης εξακολουθεί να είναι υψηλός. “Το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει μια νέα επίθεση εναντίον του εδάφους της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αλλά πότε“, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση στα τέλη Δεκεμβρίου. Μια περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είναι πιθανή, είπε.

Ο κ. Φλέντσεα τοποθετεί τη δήλωση αυτή σε μια προοπτική: επί του παρόντος “δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσης στρατιωτικής απειλής από τη Ρωσική Ομοσπονδία“. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία: ο Πούτιν εξακολουθεί να μην μπορεί να προελάσει όπ

Δείτε επίσης: Μολδαβία: Ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Υπερδνειστερίας υπό το φόβο ρωσικής παρέμβασης

Loading