ΝΑΤΟ: Έλεγχο των όπλων τεχνητής νοημοσύνης ζητά ο Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Νορβηγός επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει κατά νου κυρίως την Κίνα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιθυμεί την εισαγωγή κανόνων για τα οπλικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

propoli

Ταυτόχρονα, ο ίδιος επιμένει στην αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ και επιπλέον απορρίπτει το αίτημα των Γερμανών Πρασίνων για κατάργηση του στόχου.

«Ήρθε η ώρα να δημιουργηθούν νέοι κανόνες ελέγχου των εξοπλισμών ώστε να ρυθμιστούν οι νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Παρ ‘όλα αυτά, η αμυντική συμμαχία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει τέτοια συστήματα, και μόνο διότι οι εν δυνάμει αντίπαλοί μας το κάνουν αυτό και (μάλιστα) σε μαζική κλίμακα», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιοδικό «Der Spiegel».

Την ίδια στιγμή, ο Νορβηγός επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει κατά νου ειδικά την Κίνα: «Το Πεκίνο επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε υπερσύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα οπλικά συστήματα. Ταυτόχρονα, η Κίνα προσεγγίζει την Ευρώπη και προσπαθεί να ελέγξει τις κρίσιμες υποδομές της, όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας».

Γι αυτό το λόγο και σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η παρθενική σύνοδος του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, «θα επικεντρωθεί στην επέκταση των εταιρικών σχέσεων της Συμμαχίας με χώρες της περιοχής του Ειρηνικού. Ένα άλλο θέμα θα είναι και πάλι ο στόχος των χωρών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις εθνικές αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ απορρίπτει το αίτημα των Πρασίνων της Γερμανίας να καταργηθεί ο συγκεκριμένος στόχος. «Φυσικά και περιμένω από όλους τους συμμάχους να κάνουν ό,τι έχουν δεσμευτεί. Σε μια συνάντηση στο Βερολίνο στα τέλη του 2019, υπενθύμισα στην ηγεσία των Πρασίνων την αμοιβαία δέσμευση των εταίρων του ΝΑΤΟ το 2014», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που εκπορεύονται από το ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε τότε και με τη σημερινή υποψήφια Πράσινη καγκελάριο Αναλένα Μπέρμποκ.

Μάλιστα, στο προεκλογικό σχέδιο προγράμματος για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του κόμματος εντούτοις ο στόχος του 2% του ΑΕΠ χαρακτηρίζεται ως «αυθαίρετος» και κατ’ επέκταση απορρίπτεται.

Στη Γερμανία η επίτευξη του 2% θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλες επιπλέον δαπάνες και πιο πρόσφατα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε ελπίδες για αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών σε 1,5% του ΑΕΠ, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2024.

Πηγή: Der Spiegel

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Εξελέγησαν νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading