Εάν η δοκιμή πραγματοποιηθεί, πιθανότατα θα είναι η τελευταία προσπάθεια του Πούτιν να «εκφοβίσει» τη Δύση για τον αποτυχημένο πόλεμο στην Ουκρανία
Συναγερμό σήμανε το ΝΑΤΟ, καθώς ενημέρωσε τα μέλη του ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη βάση του και δεν αποκλείεται να αποτελεί το τελευταίο όπλο του Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Το Belgorod έχει εξαφανιστεί από την έδρα του στον Αρκτικό Κύκλο και είναι πιθανόν να πλέει στα ύδατα της θάλασσας του Κάρα για δοκιμή της υπερτορπίλης «Ποσειδώνας» σύμφωνα με μια προειδοποιητική σημείωση του ΝΑΤΟ που διέρρευσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Η συγκεκριμένη υπερτορπίλη είναι ικανή να διανύσει τεράστιες αποστάσεις υποβρυχίως πριν εκραγεί, με τεράστια δύναμη, προκαλώντας έτσι ένα «πυρηνικό τσουνάμι» που θα μπορούσε να πνίξει με κύματα ραδιενέργειας παράκτιες πόλεις.
Σημειώνεται πως εάν η δοκιμή πραγματοποιηθεί, πιθανότατα θα είναι η τελευταία προσπάθεια του Πούτιν να «εκφοβίσει» τη Δύση για τον αποτυχημένο πόλεμο στην Ουκρανία, αφού θεωρείται ύποπτος για τις επιθέσεις στους αγωγούς του Nord Stream την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται πως το Belgorod διαθέτει μίνι-υποβρύχια σχεδιασμένα να πραγματοποιούν επιθέσεις σε υποβρύχιες υποδομές.
Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία για την εμπλοκή του γιατί -το μήκους 180 μέτρων υποβρύχιο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο- θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσει απαρατήρητο κατά την είσοδό του στη Βαλτική. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το Belgorod θα είχε χρόνο να φτάσει από τη βάση του στη Λευκή Θάλασσα της Βαλτικής -μια απόσταση περίπου 3.000 μιλίων- χωρίς ποτέ να εντοπιστεί.
Έκτοτε το ΝΑΤΟ έστειλε προειδοποίηση στους συμμάχους ότι το υποβρύχιο έλειπε από τη βάση, αλλά είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύεται πως επιχειρεί στην Αρκτική. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς εστάλη η προειδοποίηση, αλλά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά χθες από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Το υποβρύχιο Belgorod βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο. Η υπερτορπίλη «Ποσειδώνας» ήταν ένα από τα τέσσερα όπλα νέας γενιάς που ανακοίνωσε ο Πούτιν το 2018 και πιστεύεται ότι είναι επιχειρησιακό.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είναι ικανό να ταξιδέψει έως και 9.500 χιλιόμετρα υποβρυχίως πριν πυροδοτήσει μια πυρηνική κεφαλή με δύναμη δύο μεγατόνων, ισχύς μεγαλύτερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα κατά 130 φορές.
Η συγκεκριμένη πυρηνική κεφαλή δεν δοκιμάστηκε ποτέ λόγω των διεθνών απαγορεύσεων για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Η παραβίαση αυτών των συμφωνιών με τη δοκιμή του «Ποσειδώνα» -ακόμη και στα απομακρυσμένα νερά της Αρκτικής– θα ήταν μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση από τη Ρωσία.
Δείτε επίσης: Λιβύη: Το κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων