Νέα εποχή για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ – Παροχές από γεύματα και νταντάδες μέχρι…κατοικίδια

Η πανδημία οδηγεί Αμερικανούς εργοδότες να επανεξετάσουν την παροχή προνομίων, για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους και την παραγωγικότητά τους

Η πανδημία μπορεί να σήμανε σε εταιρικό επίπεδο το «πάγωμα» διάφορων προνομίων, από δωρεάν γεύματα έως ταξίδια για τους Αμερικανούς εργαζομένους, ωστόσο οι μαζικές παραιτήσεις που πυροδότησε το burnout της τηλεργασίας, σηματοδότησε την εγκαθίδρυση διαφορετικών προνομίων, για μία ευρεία γκάμα υπαλλήλων.

Στις ΗΠΑ, δεν εξαντλούνται στην κάλυψη των πρόσθετων λειτουργικών εξόδων, που προέκυψαν με την εργασία από το σπίτι ,αλλά στο πλαίσιο της διατήρησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων στα επιθυμητά επίπεδα και τους ίδιους αρκούντως ικανοποιημένους, οι περισσότερες εταιρείες υιοθετήθηκαν μία σειρά από μέτρα στήριξης.

Τα περισσότερα από αυτά, δε, παραμένουν σε ισχύ, ενόσω η μετ’ εμποδίων μετάβαση σε μία μετα-πανδημική κανονικότητα γίνεται βάσει υβριδικών εργασιακών μοντέλων και η επόμενη ημέρα παραμένει σε αχαρτογράφητα νερά.

Ψηφιακές συνδρομές, νταντάδες και σνακς

Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμη και μικρότερου μεγέθους εταιρείες προσαρμόζουν πλέον μέρος του προϋπολογισμού τους σε ένα νέο στυλ εργασίας.

Δίνουν στους εργαζόμενους έκτακτα επιδόματα και παρέχουν προγράμματα στήριξης στη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων: υπολογίζεται ότι το 43% των Αμερικανών εργοδοτών άρχισε με την πανδημία να προσφέρει περσσότερες ημέρες γονικής άδειας μετ΄αποδοχών, ενώ το 37% προσέφερε βοήθεια στη φύλαξη ανηλίκων, ακόμη και με την πρόσληψη ωρομίσθιων νταντάδων.

Σε συνεργασία με εταιρείες διανομής, στέλνουν γεύματα και σνακς στα σπίτια των υπαλλήλων εν ώρα εργασίας και διάφορα δώρα για τις ώρες ξεκούρασης: από σετ προσωπικής περιποίησης και αρωματικά κεριά, έως κουβέρτες fleece και λευκά είδη.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζουν ψηφιακά προνόμια σε υπαλλήλους τους, μέσα από συνδρομές σε διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, διατροφής, εκγύμνασης και ευεξίας, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστας συνοδεία του κατάλληλου εξοπλισμού.

Πέρα από τις εταιρικές συσκέψεις, οργανώνουν και εικονικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως διαδικτυακές βραδιές με επιτραπέζια παιχνίδια.

Μια start-up στο Όστιν του Τέξας έφτασε να καλύψει ακόμη και το κόστος για την υιοθεσία ενός κατοικιδίου.

Συνολικά, περίπου οι μισοί διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού σε περισσότερες από 1.000 εταιρείες με προσωπικό άνω των 20 υπαλλήλων στις ΗΠΑ δήλωσαν, σε πρόσφατη έρευνα, ότι οι παροχές προς τους εργαζόμενους αναθεωρήθηκαν και αυξήθηκαν, εν μέσω πανδημίας. 

Νέα πραγματικότητα, νέα διλήμματα

Καθώς η απειλή του κορονοϊού σταδιακά μειώνεται με τους μαζικούς εμβολιασμούς και οι εργαζόμενοι καλούνται να επιστρέψουν στα γραφεία, πολλές εταιρείες τώρα εξετάζουν για πόσο και ποια προνόμια θα διατηρήσουν.

Την κατάσταση κάνει πιο επιτακτική το διογκούμενο κύμα παραιτήσεων σε πολλούς παραγωγικούς κλάδους, με φόντο την αναθεώρηση προτεραιοτήτων που σηματοδότησε για πολλούς  εργαζόμενων η πανδημία, συνδυαστικά με την αυξημένη προσφορά στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν πλέον ευέλικτα ωράρια, υβριδική εργασία, δωρεάν μεσημεριανά γεύματα, μέχρι και διαλείμματα happy hour μετά μουσικής για να παρακινήσουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο ή και να προσελκύσουν νέους.

Σε άλλους κλάδους, κυρίως στην παροχή υπηρεσιών, η οποία πλήττεται περισσότερο από το κύμα παραιτήσεων και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, έχουν μπει εδώ και καιρό στα σχέδια μισθολογικές αυξήσεις, μπόνους και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, χωρίς όμως θεαματική επιτυχία.

Μοιραία, ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα της πανδημίας περισσεύει.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι κάθε εταιρεία συνειδητοποιεί πως πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην ευημερία των εργαζομένων της», λέει στην Washington Post o Σέζαρ Καρβάλιο, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας, που παρέχει συνδρομητικές υπηρεσίες ευεξίας σε ιδιώτες και εταιρείες και είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 10% σε μηνιαία βάση από τον Ιούνιο.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Βίασε γυναίκα στο μετρό και οι επιβάτες τραβούσαν βίντεο

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr