Νέα κλιμάκωση στην ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας (vid)

Ετοιμάζουν εισβολή οι Ρώσοι – Πληθαίνουν οι φήμες για σοβαρό επεισόδιο – Σύλληψη τριών Ουκρανών «κατασκόπων» από Ρωσία

Νέα κλιμάκωση παρατηρείται στην ένταση που παρακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Η συγκέντρωση στρατευμάτων στη συνοριακή γραμμή, οι φόβοι της Ουκρανίας και οι επακόλουθες διπλωματικές της επαφές ακολουθούνται σήμερα από τη σύλληψη τριών Ουκρανών από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας (FSB), φερόμενων ως κατασκόπων.

Ένας εκ των τριών συλληφθέντων φαίνεται πως ετοίμαζε επίθεση με εκρηκτικά. Η FSB δεν διευκρίνισε, ωστόσο σε ποιες περιοχές ή πότε συνελήφθησαν οι Ουκρανοί που φέρονται να είναι κατάσκοποι.

Δύο μεταξύ των προσώπων αυτών «έφθασαν στη Ρωσία για να συλλέξουν πληροφορίες και να καταγράψουν με φωτογραφίες και βίντεο εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας και υποδομές μεταφορών». «Ένα κοντόκανο όπλο και ένα αυτόματο όπλο, καθώς και εξοπλισμός ατομικής προστασίας, βρέθηκαν στο όχημα που χρησιμοποιούσαν», ανέφεραν οι υπηρεσίες ασφαλείας σε ανακοίνωσή τους.

Η FSB αναφέρει πως οι άνδρες «ομολόγησαν ότι είχαν στρατολογηθεί» από τις Ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας με αντάλλαγμα 10.000 δολάρια. Ο τρίτος ύποπτος «συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με μέσα καταστροφής ενώ πήγαινε στον χώρο του εγκλήματος». Σύμφωνα με την FSB, αυτός ο τελευταίος συνελήφθη με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με ισχύ που ισοδυναμεί με 1,5 κιλό TNT.

Μεταξύ άλλων, η ρωσικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν και την καταδίκη ενός Ουκρανού αξιωματικού σε 6μιση χρόνια κάθειρξη καθώς κρίθηκε ένοχος για το ότι είχε «συντονίσει την ετοιμασία και την εποπτεία μιας ομάδας δολιοφθοράς που εστάλη σε ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία».

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοινώνουν συστηματικά συλλήψεις υπόπτων, οι οποίοι παρουσιάζονται ως κατάσκοποι και δολιοφθορείς που δουλεύουν για τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Οι περισσότεροι εμφανίζονται στην Κριμαία, χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, περίοδος εσωτερικής αναταραχής στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο διμερών επαφών θα συναντηθούν σήμερα οι επικεφαλής των διπλωματιών Αμερικής και Ρωσίας, για να συζητήσουν σε σχέση με το ζήτημα που έχει πάρει έκταση τις τελευταίες ημέρες και προκαλεί αναταραχή.

Δείτε επίσης: Κοκτέϊλ αντισωμάτων της GSK στη Βρετανία – Πόσο αποτελεσματικό είναι (vid)