Νεκρή 16χρονη διαδηλώτρια στο Ιράν – «Αυτοκτόνησε πέφτοντας από ταράτσα», λένε οι αρχές

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, η Σαρίνα Ισμαϊλζαντέχ «κατέληξε αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια στο κεφάλι με γκλομπ».

Μετά την «πολυοργανική ανεπάρκεια αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών» ως επίσημη αιτία θανάτου της Μαχσά Αμινί, οι αρχές της Τεχεράνης αρνούνται ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου μία 16χρονη διαδηλώτρια, υποστηρίζοντας ότι το κορίτσι «έπεσε από μία ταράτσα».

Συγκεκριμένα, πληροφορίες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρεπορτάζ σε ξένα δίκτυα και η μκο Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζουν ότι η Σαρίνα Ισμαϊλζαντέχ – που συμμετείχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας  τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί –   σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν τη χτύπησαν με γκλομπ στο κεφάλι.

Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν τις ανακοινώσεις αυτές, λέγοντας ότι η 16χρονη διαδηλώτρια αυτοκτόνησε πέφτοντας από μια ταράτσα πενταώροφου κτιρίουκαι ότι «με βάση τις αναφορές της μητέρας της, η Ισμαϊλζαντέχ είχε κάνει και στο παρελθόν απόπειρες αυτοκτονίας».

Στις αρχές της εβδομάδας οι αρχές είχαν ανακοινώσει μια παρόμοια αιτία θανάτου -την πτώση από ταράτσα –  για μια 17χρονη, τη Νίκα Σακαραμί, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές σκοτώθηκε ενώ διαδήλωνε για τον θάνατο της Αμινί.

Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι πάνω από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο.

Οι γυναίκες παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε αυτές βγάζοντας και καίγοντας τα χιτζάμπ τους, ενώ και οι μαθήτριες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της στις 30 Σεπτεμβρίου αναφέρει ότι η Ισμαϊλζαντέχ ήταν μια από τους τουλάχιστον 52 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο διάστημα 19 με 25 Σεπτεμβρίου και ότι το κορίτσι “κατέληξε αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια στο κεφάλι με γκλομπ”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άνοιξε φάκελος για τις συνθήκες θανάτου της Σακαραμί, επικαλούμενα αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι ο θάνατός της δεν συνδέεται με τις διαδηλώσεις και ότι η νεαρή έπεσε από μια ταράτσα και το πτώμα της δεν έφερε τραύματα από σφαίρες.

Ακτιβιστές αντιτείνουν ότι το κορίτσι σκοτώθηκε στην Τεχεράνη στη διάρκεια διαδήλωσης.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης: Μάχσα Αμινί: Από πολυοργανική ανεπάρκεια ο θάνατος της κι όχι από τα χτυπήματα, λένε οι αρχές του Ιράν