Νέος Πρωθυπουργός της Σλοβενίας ο Ρόμπερτ Γκόλομπ

Νέος Πρωθυπουργός της Σλοβενίας ο Ρόμπερτ Γκόλομπ

Μεγάλη η διαφορά του κόμματός του από αυτό του πρώην πλέον Πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα

Ο Ρόμπερτ Γκόλομπ ο οποίος εκπροσωπεί τους φιλελεύθερους είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη Σλοβενία κερδίζοντας τον μέχρι πρότινος Πρωθυπουργό Γιάνες Γιάνσα.

«Τώρα μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος μας επετεύχθη: η νίκη αυτή θα μας επιτρέψει να απελευθερώσουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο 55χρονος Γκόλομπ από το σπίτι του όπου βρίσκεται σε καραντίνα καθώς προσβλήθηκε από covid-19.

Οι υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του κόμματος στη Λιουμπλιάνα, αντέδρασαν με χειροκροτήματα και φωνές ενθουσιασμού. Η διαφορά τους μάλιστα ήταν παραπάνω από 10 μονάδες αφού το Κίνημα Ελευθερίας συγκέντρωσε το 34,5% των ψήφων ενώ το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνσα έλαβε το 23,6% με το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

Ο 63χρονος απερχόμενος Πρωθυπουργός, πανταχού παρών στην πολιτική σκηνή της Σλοβενίας εδώ και τρεις δεκαετίες, παραδέχθηκε την ήττα του και δήλωσε «έτοιμος να συνεργαστεί για το κοινό καλό».

Ωστόσο προειδοποίησε τον αντίπαλό του: «είναι εύκολο να πληρώνεις για αφίσες, να έχεις τη στήριξη των μέσων και της υποτιθέμενης κοινωνίας των πολιτών, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα σας βοηθήσουν στο σκληρό έργο που σας περιμένει».

Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου

Το ποσοστό των πολιτών που ψήφισε ξεπέρασε το 70% το οποίο ήταν πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό των εκλογών του 2018 αφού τότε είχε ψηφίσει το 52% των Σλοβένων.

Αγανακτισμένοι εδώ και μήνες οι Σλοβένοι με την κυβέρνηση Γιάνσα

Εδώ και αρκετό διάστημα πάντως οι κάτοικοι της χώρας δυσανασχετούσαν με τον Γιάνες Γιάνσα και την κυβέρνησή του ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση «Freedom House» τόνισε ότι «επέφερε επανειλημμένα πλήγματα στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο Γιάνες Γιάνσα θαυμάζει τον τέως Πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ ενώ είναι στο πλευρό του Ορμπάν. Για πολλούς μήνες δεν προχωρούσε η κρατική επιχορήγηση του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας STA διότι είχε την άποψη πως επικρίνει πολύ την κυβέρνησή του.

Μπροστά στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός κατήγγειλε τους «γραφειοκράτες με τους υπερβολικούς μισθούς», ενώ ήρθε συχνά σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες.

Ψήφος κατά της «ορμπανοποίησης»

«Ήταν μία ψήφος κατά του Γιάνσα. Ενάντια στο ενδεχόμενο η Σλοβενία να ακολουθήσει τον δρόμο της Ουγγαρίας, ενάντια στην επιβολή μιας ανελεύθερης δημοκρατίας, ενάντια σε μια κυβέρνηση που θα έθετε υπό τον έλεγχό της την κρατική τηλεόραση και το δικαστικό σύστημα», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Μίχα Κόβατς.

«Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η κοινωνία των πολιτών και οι νέοι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Σανγκάη: Αυξάνονται οι νεκροί παρά το σκληρό lockdown – «O κόσμος είναι εξουθενωμένος και αποθαρρυνμένος»

Loading

Play