New York Times: Πέντε σκληρές αλήθειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

New York Times: Πέντε σκληρές αλήθειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Εάν ο πόλεμος τελειώσει με τον Πούτιν άνετο στην εξουσία και τη Ρωσία να κατέχει το 20% της Ουκρανίας, τότε το Πεκίνο θα πάρει το μάθημα ότι η επιθετικότητα αποδίδει καρπούς»

Πέντε προτάσεις συνοψίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως έχει σήμερα, σύμφωνα με τον Μπρετ Στίβενς των Τάιμς της Νέας Υόρκης:

  1. Οι Ρώσοι ξεμένουν από κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας (precision – guided weapons).
  2. Οι Ουκρανοί ξεμένουν από πυρομαχικά της σοβιετικής περιόδου.
  3. Η υφήλιος βλέπει την υπομονή της για τον πόλεμο να εξαντλείται.
  4. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεμένει από ιδέες αναφορικά με την από εδώ και πέρα εμπλοκή της στον πόλεμο.
  5. Και οι Κινέζοι παρακολουθούν.

Οι ελλείψεις της Μόσχας, που είναι εμφανείς στα πεδία των μαχών εδώ και εβδομάδες, προκαλούν μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τη μια πλευρά και ταυτόχρονα βραχυπρόθεσμη φρίκη από την άλλη.

Ανακούφιση, επειδή η ρωσική πολεμική μηχανή, για τον εκσυγχρονισμό της οποίας ξόδεψε πολλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει πια εκτεθεί ως χάρτινος τίγρης που δεν θα μπορούσε να κοντράρει σοβαρά το ΝΑΤΟ σε μια συμβατική σύγκρουση.

Αλλά και φρίκη, επειδή ένας στρατός που δεν μπορεί να επιδοθεί σε έναν high-tech πόλεμο με σχετικά χαμηλές παράπλευρες απώλειες, θα επιδοθεί σε έναν low-tech πόλεμο με αποκρουστικά μεγάλες τέτοιες απώλειες.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, μετρά περίπου 20.000 νεκρούς και τραυματίες μηνιαίως. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ είχαν περίπου 36.000 νεκρούς και τραυματίες στο Ιράκ μέσα σε επτά χρόνια πολέμου, όπως σημειώνει ο Μπρετ Στίβενς, σύμφωνα με τον οποίο το Κίεβο μπορεί μεν να συγκρατήσει – αλλά όχι και να νικήσει – έναν γείτονα τριπλάσιο σε μέγεθος σε έναν πόλεμο φθοράς – κατατριβής.

Πρακτικά όμως αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να κάνει περισσότερα από το να επιβραδύνει τον ρωσικό στρατό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει στην Ουκρανία προηγμένα χόβιτσερ (αυτοκινούμενα πυροβόλα), εκτοξευτές ρουκετών και πυρομαχικά, τα οποία όμως δεν φτάνουν εκεί αρκετά γρήγορα. Συν τοις άλλοις, ο χρόνος δεν είναι απαραίτητα με το μέρος της Δύσης.

Με το βλέμμα σε Κίνα και Ταϊβάν 

Εάν ο πόλεμος τελειώσει με τον Πούτιν άνετο στην εξουσία και τη Ρωσία να κατέχει το 20% της Ουκρανίας, τότε το Πεκίνο θα πάρει το μάθημα ότι η επιθετικότητα αποδίδει καρπούς. Και έπειτα θα ακολουθήσει μια σύγκρουση στην Ταϊβάν, ίσως πολύ νωρίτερα από όσο νομίζουμε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι είτε προοίμιο είτε φινάλε. Και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «θα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα από όσα έχει ήδη κάνει για να διασφαλίσει ότι θα είναι το δεύτερο».

Δείτε επίσης: Μεντβέντεφ: «Ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;»

Loading