Νότια Αφρική: Δεν θα διακόψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία λόγω απαίτησης τρίτων χωρών

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δεν θα διακόψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία κατ’ εντολή άλλων χωρών, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της ενόψει των διμερών συνομιλιών

Υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν να έχουμε σχέσεις με έναν παλιό ιστορικό φίλο“, δήλωσε η υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας, Ναλέντι Πάντορ. “Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία είναι ένας φίλος που έχουμε συνεργασίες για πολλά χρόνια“, είπε.

Ενώ είμαστε φίλοι με πολλούς σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούμε να γινόμαστε ξαφνικά εχθροί κατ’ απαίτηση άλλων“, δήλωσε η Πάντορ.

Η Νότια Αφρική έχει υιοθετήσει ουδέτερη στάση όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η θέση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει επικρίσεις από ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες.

Η Νότια Αφρική λαμβάνει επίσης νομικές συμβουλές για το πώς θα χειριστεί το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε περίπτωση που ο Ρώσος ηγέτης συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν στις 18 Μαρτίου για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με τη φερόμενη απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία. Η Νότια Αφρική έχει υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης με το οποίο ιδρύθηκε το δικαστήριο και ενδέχεται να υποχρεωθεί να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης.

Η Πάντορ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για ειρηνική επίλυση του πολέμου. “Εμείς ως Νότια Αφρική παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε μια διπλωματική λύση στην τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας“, δήλωσε.

Δείτε επίσης: ΝΑΤΟ: Η Τουρκία εγκρίνει σήμερα την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία

Loading