Τουλάχιστον 5 άνθρωποι «σκοτώθηκαν από σφαίρες» σήμερα στην Ντζαμένα σε συγκρούσεις που έφεραν αντιμέτωπους την αστυνομία και διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης για να διαδηλώσουν κατά της παράτασης της μεταβατικής περιόδου από την κυβέρνηση του προέδρου Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα πέντε ανθρώπων, δύο από τα οποία ήταν καλυμμένα με την εθνική σημαία και τρία με ματωμένα σεντόνια, να κείτονται στο δάπεδο του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται στο 7ο διαμέρισμα της Ντζαμένα, που είναι το επίκεντρο των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Τσαντ. Αυτοί οι 5 άνθρωποι «σκοτώθηκαν από σφαίρες», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχίατρος του νοσοκομείου Union Chagoua Ζοζέφ Αμπίλ.
Ο Ερυθρός Σταυρός του Τσαντ ανέφερε πως ανέπτυξε «μια δεκαριά ομάδες» στις περιοχές της πρωτεύουσας όπου γίνονται συγκρούσεις. «Παρέχουμε πρώτες βοήθειες και μεταφέρουμε με οχήματα στα νοσοκομεία δεκάδες τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρός του Χάλα Αχμάτ Σενουσί.
Μέχρι το μεσημέρι, οι αρχές δεν είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.
Η Γαλλία, δια του υπουργείου Εξωτερικών, «καταδίκασε» τις βιαιότητες. «Βιαιότητες σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο Τσάντ, κυρίως με τη χρήση φονικών όπλων εναντίον διαδηλωτών, πράγμα που η Γαλλία καταδικάζει», ανέφερε το Κε ντ’ Ορσέ σε ανακοίνωσή του, στην οποία υπογραμμίζει πως το Παρίσι δεν διαδραματίζει «κανένα ρόλο σ’ αυτά τα γεγονότα».
Οι συγκρουσεις αυτές διεξάγονται μετά την παράταση για δύο χρόνια της «μετάβασης», η οποία επρόκειτο να τερματισθεί σήμερα. Όμως στο τέλος Σεπτεμβρίου ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο ανακοίνωσε πως θα παραμείνει επικεφαλής του κράτους μέχρι τη διενέργεια ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν στο τέλος μιας δεύτερης μεταβατικής περιόδου και στις οποίες ο Ντεμπί θα μπορούσε να είναι υποψήφιος.
Η παραμονή του στην εξουσία, έπειτα από μια διαδικασία «Εθνικού Διαλόγου» την οποία μποϊκόταρε μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, κατέληξε να προκαλέσει πολιτικές και ένοπλες αντιπαλότητες και φέρνει σε δύσκολη θέση τη διεθνή κοινότητα που πριν από 18 μήνες είχε υποστηρίξει τον Ντεμπί.
Στις 20 Απριλίου 2021, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του στρατάρχη Ντεμπί, ο οποίος σκοτώθηκε από αντάρτες ενώ κατευθυνόταν προς το μέτωπο, ο στρατός είχε ανακηρύξει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον γιό του, τον Μαχαμάτ Ντεμπί, επικεφαλής μιας χούντας 15 στρατηγών για μια μεταβατική περίοδο 18 μηνών που επρόκειτο να οδηγήσει στη διενέργεια εκλογών.
Σύννεφα μαύρου καπνού ήταν ορατά και βολές δακρυγόνων ηχούσαν σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα, ενώ οδοφράγματα είχαν υψωθεί σε συνοικίες της πόλης και ελαστικά αυτοκινήτων καίγονταν στους κύριους οδικούς άξονες, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ντζαμένα.
Η διαδήλωση είχε απαγορευθεί χθες, Τετάρτη, από τις αρχές
«Βγήκα για να διαδηλώσω για να καταγγείλω αυτό το διάλογο βιτρίνας για να διαιωνιστεί ένα σύστημα και να ζητήσω αλλαγή της εξουσίας. Σε 31 χρόνια, δεν έχουμε δει θετική αλλαγή στη χώρα μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπάς Μαχαμάτ, 35 ετών.
Στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα καταστήματα της κεντρικής αγοράς κατέβασαν ρολά. «Μας είπανε ότι γίνεται διαδήλωση στην πόλη και ήρθα, όπως και άλλοι συνάδελφοι, για να παραμείνω μπροστά από το κατάστημά μου και να αποφύγω λεηλασίες», εξήγησε ο Μαχαμάτ Μπουντού, που είχε τα μάτια του καρφωμένα στο κινητό τηλέφωνό του για να παρακολουθεί τα γεγονότα στο νότιο τμήμα της πόλης.
Στο 6ο διαμέρισμα, προπύργιο της αντιπολίτευσης όπου βρίσκεται επίσης η κατοικία του πρωθυπουργού Σαλέχ Κεμπζαμπό, οι δρόμοι είναι έρημοι. Στους δρόμους υπάρχουν ελαστικά, κορμοί δένδρων και σωροί από τούβλα, διαπίστωσε άλλος δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά.
Η έδρα του κόμματος του Κεμπζαμπό, της Εθνικής Ένωσης για την Ανάπτυξη και την Ανανέωση, έγινε στόχος των διαδηλωτών και «εν μέρει πυρπολήθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Σελεστέν Τοπονά.
Ιστορικός αντίπαλος του Ιτνρίς Ντεμπί Ίτνο, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας επί 30 χρόνια με σιδηρά πυγμή, ο Κεμπζαμπό συντάχθηκε πριν από 18 μήνες με την κυβέρνηση που διορίστηκε από τη στρατιωτική χούντα και της οποίας ηγείται ο γιός του πρώην αρχηγού του κράτους. Διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης στις 12 Οκτωβρίου.
«Μας πυροβολούν. Σκοτώνουν το λαό μας. Οι στρατιώτες του μόνου στρατηγού που αρνήθηκε να τιμήσει το λόγο του και σήμερα είναι το τέλος των 18 μηνών, ιδού πώς εννοεί να εγκαθιδρύσει τη δυναστεία σκοτώνοντας το λαό», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Σουξέ Μασρά.
Δείτε επίσης: Τσαντ: Ο Πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί επανεξελέγη για 6η θητεία