Ο Μακρόν ανακοίνωσε το άνοιγμα Παγκόσμιας Ακαδημίας Υγείας του ΠΟΥ στη Λιόν

Ο Μακρόν ανακοίνωσε το άνοιγμα Παγκόσμιας Ακαδημίας Υγείας του ΠΟΥ στη Λιόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα, με αφορμή την διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Γενεύη, ότι η Παγκόσμια Ακαδημία Υγείας, που έχει στόχο «να αποτελέσει δομή αναφοράς στην εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας», θα ανοίξει τις πύλες της στη Λιόν το 2023.

Το σχέδιο για την δημιουργία της ακαδημίας αυτής ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, και έχει στόχο «την κατάρτιση των δημόσιων αξιωματούχων, των επικεφαλής επιχειρήσεων, και των ενεργών δυνάμεων της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών για τα διακυβεύματα παγκοσμίως για την υγεία».

«Δύο χρόνια μετά, με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω, μαζί με σας αγαπητέ γιατρέ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους (γενικός διευθυντής του ΠΟΥ), το ξεκίνημα της Παγκόσμιας Ακαδημίας Υγείας», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του που μεταδόθηκε διαδικτυακά κατά την έναρξη της 74ης Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία, η οποία διεξάγεται στη Γενεύη ως την 1η Ιουνίου.

«Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε αυτήν περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ (…). Οι πύλες της θα ανοίξουν στην Λιόν το 2023, αλλά θα προσφέρει ήδη από αυτό το καλοκαίρι έναν πρώτο κατάλογο διαδικτυακής εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Η δομή αυτή του ΠΟΥ, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από τις τοπικές αρχές, θα βρίσκεται στο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας της Ζερλάν, που φιλοξενεί το Διεθνές Κέντρο Έρευνας κατά του Καρκίνου και φαρμακευτικούς ομίλους, όπως η Sanofi.

Τεράστια η ανάγκη εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ανάγκη εκπαίδευσης είναι τεράστια καθώς, σύμφωνα με τον οργανισμό, θα υπάρξει έλλειψη 18 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας ως το 2030, κυρίως στις λιγότερο εύπορες χώρες.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, «η σημερινή πανδημία, συνοδευόμενη από παραπληροφόρηση, μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε την σημασία της επιστήμης και των εύρωστων συστημάτων υγείας». «Η πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα, σε μια αξιόπιστη πληροφόρηση, η κατάρτιση τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι ουσιαστικής σημασίας στη σημερινή μάχη κατά της πανδημίας. Θα είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικά απέναντι σε όλα τα σοκ που θα αντιμετωπίσουμε τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα έρθουν», δήλωσε ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί, μέσω μεταρρύθμισης, ο ΠΟΥ, ο οποίος «θα πρέπει να είναι ταυτοχρόνως ισχυρός σε περίοδο κρίσης, επαρκώς ευέλικτος για να αντιδρά επειγόντως, συμπαγής απέναντι στις πολεμικές, ολότελα διαφανής για να εμπνέει εμπιστοσύνη, με μια σαφή και διάφανη διαχείριση για να μην υφίσταται καμία διπλωματική πίεση και να μην μπορεί να εγείρει ουδεμία υποψία για καμία πίεση αυτού του είδους».

Ο ΠΟΥ δέχθηκε επικρίσεις από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, κυρίως από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκρινε ότι είχε επηρεαστεί υπερβολικά από την Κίνα.

Δείτε επίσης: Ο Μακρόν ζητά ενίσχυση των εξουσιών του ΠΟΥ – Η Μέρκελ υπέρ μιας συνθήκης για την αποτροπή πανδημιών

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading