«Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. ‘Οπως: υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo, υπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci, υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη, υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner, υπάρχει η Capella Sixtina. Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα»
Τα παράπανω ανήκουν στην Μελίνα Μερκούρη η οποία, το 1986, ως υπουργός Πολιτισμού, πήγε στην Οξφόδρη να μιλήσει σε ένα debate για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στο κοινό βρισκόταν, ως πρόεδρος μάλιστα της Oxford Union, που διοργάνωσε τη συζήτηση, και ο φοιτητής τότε, πρωθυπουργός σήμερα Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άκουγε με προσοχή την ιστορική, όπως χαρακτηρσίστηκε αργότερα, ομιλία της Μερκούρη.
Οι Βρετανοί συμφωνούν να μας δανείσουν τα «Ελγίνεια Μάρμαρα»
Παρά τις τότε προσπάθειες της Μελίνας Μερκούρη αλλά και τον μετέπειτα αγώνα της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες επίσης, όλων των ελληνικών κυβέρνησεων μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην νοοτροπία των Βρετανών. Σε άρθρο του στους Τάιμς του Λονδίνου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο νέος πρόεδρος του βρετανικού μουσείου λέει ότι είναι ανοιχτοί να δανείσουν τα “Ελγίνεια Μάρμαρα” στην Ελλάδα. Ο Τζορτζ Όσμπορν πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον, ανέλαβε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου τον προηγούμενο μήνα. Το σημερινό άρθρο του με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του για τον ρόλο του Μουσείου στη σύγχρονη εποχή.
Δείτε επίσης: Σεισμός τώρα στη Χίο
- Ουκρανία: Χωρίς πρόοδο η συνδιάλεξη Τραμπ με Πούτιν
- Βόρεια Μακεδονία: Αφαίρεση της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και γλώσσας από την έκθεση προόδου της ΕΕ
- Προβληματισμός στην ΕΚΤ: Μπορεί το ευρώ να έχει υπερτιμηθεί;
- Η Ελλάδα υπό επιτροπεία και οι τελευταίες εξελίξεις
- Αύξηση των Airbnb στην Ελλάδα: Οι κορυφαίοι προορισμοί