O Όρμπαν κατηγόρησε την ΕΕ ότι πλήττει την Ουγγαρία με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

O Όρμπαν κατηγόρησε την ΕΕ ότι πλήττει την Ουγγαρία με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε χθες Κυριακή τις Βρυξέλλες ότι πλήττουν τη χώρα του με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, την ώρα που ο εθνικιστής ηγέτης έχει βρεθεί αντιμέτωπος με νέο κίνημα αμφισβήτησης από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τις εβδομάδες που έρχονται.

Με αυτό το φόντο, ο κ. Όρμπαν προτίμησε να μη συγκεντρώσει τους οπαδούς του στη Βουδαπέστη, όπως κάνει παραδοσιακά την ημέρα της ουγγρικής εθνικής εορτής, κατά την οποία τιμάται η εξέγερση της Ουγγαρίας εναντίον της ΕΣΣΔ το 1956.

Αντ’ αυτού, εκφώνησε ομιλία 230 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, στη Ζαλαεγκέρσεγκ (δυτικά), όπου καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ας μην ανησυχούμε για αυτούς που πυροβολούν την Ουγγαρία κρυμμένοι στις σκιές, από τις σκοπιές των Βρυξελλών», είπε ο δεξιός εθνικιστής πολιτικός. «Θα καταλήξουν εκεί όπου κατέληξαν οι προκάτοχοί τους», πρόσθεσε, υπονοώντας πως προβλέπει ότι η ΕΕ θα έχει τύχη παρόμοια με αυτή της Σοβιετικής Ένωσης.

«Δεν είναι ρομπότ»

Η ομιλία του ακολούθησε την έναρξη στα μέσα Οκτωβρίου από την κυβέρνησή του «εθνικής διαβούλευσης» για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που ο Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει πάψει να επικρίνει, παρότι η Βουδαπέστη τις ενέκρινε, μαζί με τους εταίρους της.

Στην πρωτεύουσα και στην υπόλοιπη χώρα, πόστερ ενόψει της «εθνικής διαβούλευσης» διαλαλούν, με μια βόμβα να εικονίζεται στο κέντρο: «Οι κυρώσεις των Βρυξελλών μας καταστρέφουν».

«Πόλεμος στην πόρτα μας, οικονομική κρίση και οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ, εισβολή μεταναστών στον νότο (…), πρέπει να αντιμετωπίσουμε» πολλαπλές κρίσεις, είπε στην επετειακή ομιλία του ο ούγγρος πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως η «ισχυρή και ενωμένη» κυβέρνησή του θα τις ξεπεράσει.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ουγγαρία, εξαρτημένη κατά πολύ από τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων, φροντίζει να διατηρεί τις καλές της σχέσεις με το Κρεμλίνο, για να συνεχίσει να την προμηθεύει με αέριο και πετρέλαιο.

Παράλληλα, αρνείται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και στηλιτεύει την πολιτική των Βρυξελλών.

Την ώρα που μίλαγε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, αρκετοί διαδηλωτές στην πρωτεύουσα τον παρομοίαζαν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πάντως, οι βασικές διεκδικήσεις που πρόβαλαν ήταν να υπάρξουν αυξήσεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στον τομέα της παιδείας, που έχει παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, όπως καταγγέλλουν συνδικάτα.

Οι ούγγροι εκπαιδευτικοί, με μηνιαίους μισθούς που κυμαίνονται από τα 170.000 φιορίνια (410 ευρώ) ως τα 396.000 φιορίνια (950 ευρώ), έχουν πλέον σκληρύνει τον τόνο έναντι της κυβέρνησης, ενώ είναι έξαλλοι για την υιοθέτηση τον Φεβρουάριο διατάγματος νομοθετικού περιεχομένου που περιόρισε δραστικά το δικαίωμα στην απεργία.

Ο πληθωρισμός στην Ουγγαρία ξεπέρασε το 20% τον Σεπτέμβριο και συνεχίζει να ανεβαίνει. Οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών και υπηρεσιών πλήττουν τα νοικοκυριά. Οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ήδη διαψευστεί – αντί ανάπτυξης 4,1% που προβλεπόταν, αναμένεται πλέον ύφεση 1% το 2023.

«Στο πλευρό των καθηγητών μου», «Αρκετά!», «Οι εργαζόμενοι στην παιδεία δεν είναι ρομπότ», διάβαζε κανείς σε πλακάτ που κράταγαν διαδηλωτές.

«Στο σχολείο μου, όλοι έχουμε σιχαθεί την κατάσταση, πρέπει να δίνουμε μάχη για τα ελάχιστα απαιτούμενα: να υπάρχουν αρκετοί καθηγητές, να έχουμε σωστό εξοπλισμό», είπε η Όνετ Μπόντι, μαθήτρια λυκείου.

«Χωρίς δασκάλους, δεν υπάρχει μέλλον», έγραφε πανό που κράταγαν διαδηλωτές.

Δείτε επίσης: «Ναι» από την Ουγγαρία στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Loading