Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα σχετικά με τις διαδικασίες πληρωμών των ξένων ομολόγων
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αθετήσει η Ρωσία την πληρωμή του χρέους της. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει τα κεφάλαια, αλλά δυσκολεύεται να καταβάλει τους τόκους στους ομολογιούχους λόγω των δυτικών κυρώσεων και κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να οδηγήσει τη Ρωσία σε τεχνητή χρεοκοπία.
Ο Πούτιν είχε δώσει στην κυβέρνηση προθεσμία 10 ημερών για να επιλέξει τις τράπεζες που θα διεκπεραιώσουν τις πληρωμές των ευρωομολόγων στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου, το οποίο υποδηλώνει ότι η Ρωσία θα θεωρήσει ότι οι δανειακές της υποχρεώσεις εκπληρώνονται όταν πληρώνει τους ομολογιούχους σε ρούβλια
Η αποτυχία να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος λόγω των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για αυτό που η Ρωσία ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, την ωθεί πιο κοντά στην πρώτη αδυναμία πληρωμής των διεθνών ομολόγων από τότε που έγινε η επανάσταση των μπολσεβίκων πριν από έναν και πλέον αιώνα.
Το διάταγμα λέει ότι «οι υποχρεώσεις σε ευρωομόλογα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα θεωρούνται ότι εκπληρώνονται κανονικά εάν εκτελούνται σε ρούβλια σε ποσό ισοδύναμο με την αξία των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα». Σύμφωνα με το διάταγμα, η συναλλαγματική ισοτιμία θα βασίζεται στην ισοτιμία που υπάρχει στην ρωσική αγορά συναλλάγματος την ημέρα της πληρωμής.
Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επέλθει στα τέλη Ιουνίου. Η Ρωσία επρόκειτο να καταβάλλει πληρωμές τόκων των ομολόγων στις 27 Μαΐου ύψους 71,25 εκατομμυρίων δολαρίων και 26,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει μεταφέρει τα μετρητά στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών, αλλά οι κυρώσεις πιθανόν να εμπόδισαν την περαιτέρω εξέλιξη. Για να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμών, τα χρήματα πρέπει να καταλήξουν στους λογαριασμούς των ομολογιούχων εντός περιόδου χάριτος 30 ημερών.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα πληρώνει σε ρούβλια για τα ευρωομόλογά της τα οποία μπορούν αργότερα να μετατραπούν σε ξένο συνάλλαγμα.
Δείτε επίσης: Στόλτενμπεργκ: “Τουρκία και Ελλάδα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία”