Ο πρώην δημοσιογράφος Ιβάν Σαφρόνοφ που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, διώκεται για τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα, δήλωσε ο δικηγόρος του

Ο πρώην δημοσιογράφος Ιβάν Σαφρόνοφ και σύμβουλος του επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos), ο οποίος είχε συλληφθεί στις 7 Ιουλίου και κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, διώκεται για την δημοσιογραφική του δραστηριότητα στα μέσα ενημέρωσης όπως προκύπτει από την δικογραφία, δήλωσε ο δικηγόρος του Ιβάν Πάβλοφ, με αφορμή την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να παραμείνει ο Σαφρόνοφ υπό κράτηση έως τον Μάιο.

propoli

«Από τα στοιχεία τα οποία μελετήσαμε, είναι σαφές ότι ο Σαφρόνοφ διώκεται για την συνήθη δημοσιογραφική του δραστηριότητα. Κάποια στοιχεία έχει αναφέρει ο ίδιος στην (πρόσφατη -σ.σ) συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, και κάποια στοιχεία θα αποκαλύψουμε κι εμείς αργότερα στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο Πάβλοφ χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.

Ο δικηγόρος του, ο οποίος είπε ότι εφεσίβαλε την σημερινή απόφαση, δήλωσε επίσης ότι στην υπόθεση έκανε την εμφάνισή του ένας προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Λάντερ», επισείοντας την προσοχή στο ότι η εμφάνιση «προστατευόμενων μαρτύρων είναι μια λαθεμένη πρακτική με την οποία μπορεί ο καθένας να σταλεί στην φυλακή».

Σύμφωνα με τον Πάβλοφ, η ανακριτική διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και επισήμανε ότι η FSB μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος του Σαφρόνοφ, δεν έχει ενημερώσει την υπεράσπιση για το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων της δικογραφίας και δεν διενεργεί ενεργά το ανακριτικό της έργο, σε σχέση με την υπόθεση του εναγόμενου.

Σύμφωνα με την εκδοχή της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), ο Σαφρόνοφ στρατολογήθηκε το 2012 από τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας και ενεργούσε για λογαριασμό τους έως το 2017. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο Σαφρόνοφ συνέλεγε πληροφορίες για την στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία της Ρωσίας με χώρες της Αφρικής καθώς και για δραστηριότητες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Μέση Ανατολή, και τις διαβίβαζε στις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας και πως τελικός αποδέκτης των πληροφοριών αυτών ήσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading