Ο Ρώσος ακτιβιστής: Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έξι ετών

Ο Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Αντρέι Πιβοβάροφ κατηγορείται ότι συμμετείχε σε «ανεπιθύμητη οργάνωση» – Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας τον παρέπεμψε σήμερα στην δικαιοσύνη – Η εν λόγω κατηγορία επισείει ποινή κάθειρξης έως έξι ετών

Ο Πιβοβάροφ ήταν διευθυντής της δημοκρατικής οργάνωσης Open Russia, ιδρυτής της οποίας υπήρξε ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού τομέα και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Η Open Russia ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της στην Ρωσία για να προστατεύσει τα στελέχη και μέλη της από τις διώξεις.

Η αστυνομία αποβίβασε τον Πιβοβάροφ στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης από αεροσκάφος το οποίο ήταν έτοιμο να απογειωθεί με προορισμό την Πολωνία, μερικές μέρες αργότερα.

Εν συνεχεία ο Πιβοβάροφ αναχώρησε για τη νότια Ρωσία, την πόλη Κρανοντάρ όπου δικαστήριο έδωσε εντολή να τεθεί υπό κράτηση για δύο μήνες.

Ο Πιβοβάροφ είχε δηλώσει ότι η σύλληψή του και η δίωξη εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα και αποσκοπούν στο να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι η δίωξη εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα. Η Ρωσία κήρυξε «ανεπιθύμητη» την οργάνωση Open Russia, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ουσιαστικά απαγορεύοντας τις δραστηριότητές της.

Η  πρώην συντονίστρια της Open Russia, Τατιάνα Ουσμάνοβα, υποστήριξε πως η κατηγορία εναντίον του Πιβοβάροφ σχετίζεται με μια ανάρτηση που είχε κάνει στο Facebook πριν από ένα χρόνο, μέσω της οποίας καλούσε να υποστηριχτούν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές.

Η Ουσμάνοβα δήλωσε ότι ,”Εάν κριθεί ένοχος, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 2 έως 6 ετών”.

Η αστυνομία άνοιξε φάκελο για νέα ποινική υπόθεση εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι δεν καταχώρησε μια από τις ομάδες του στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων», ανέφερε ο Πιβοβάροφ στον λογαριασμό του στο Telegram.

Για την παράλειψή του αυτή μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο 300.000 ρουβλίων (4.150 δολαρίων).

Δείτε επίσης: Ρωσία: Ποινή φυλάκισης 14 ημερών σε ακτιβιστή της αντιπολίτευσης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ