Ο Τραμπ «παγώνει» τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία

Την ώρα που το Κογκρέσο των ΗΠΑ συζητά την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού ύψους, 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων το βλέμμα των ΗΠΑ στρέφεται στον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της προσωρινής αναστολής στην πώληση οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.                            

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Άμυνας του αμερικανικού Κογκρέσου θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την έγκριση του Αμυντικού Προϋπολογισμού και στη συζήτηση αυτή εντάσσεται και η έναρξη ή διακοπή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού, προμήθειας, απόσυρσης πλοίων ή αεροσκαφών.

Επίσης στο νομοσχέδιο η Επιτροπή ζητά από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παραδώσει στο Κογκρέσο μια αναλυτική έκθεση για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και όπως όλα δείχνουν θα εμποδίσει την πώληση στην γειτονική χώρα, οπλικών συστημάτων, έως ότου η μελέτη του Πενταγώνου να ολοκληρωθεί.

Αναμένεται η αντίδραση Ερντογάν

Θεωρείται δεδομένο ότι στην Τουρκία η «προσωρινή αναστολή πώλησης» που μπορεί να εξελιχθεί σε «επ’ αόριστο» θα επαναφέρει μνήμες από το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί και πάλι στην Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο. Και αυτό θα συμβεί προκειμένου οι Αμερικανοί να στριμώξουν τον Ερντογάν, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει ενεργοποιώντας τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά των τούρκων πολιτών που θεωρούνται δεδομένα.

Ως πρώτο μέτρο μάλιστα «απαγόρευσης» δεν αποκλείεται να αποτελέσει η μη παράδοση των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία, τα οποία και αναμένονται στις 23 Ιουνίου με τελετή που θα γίνει στις ΗΠΑ. Εάν λοιπόν το Κογκρέσο αποφασίσει «αναστολή» τότε η διαδικασία θα παγώσει μέχρι την έκθεση του Πενταγώνου.

Οι εξελίξεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα που έχει κάθε λόγο να ανησυχεί αν και το πιο πιθανό είναι να μην αφεθεί η Τουρκία ανεξέλεγκτη, ώστε να προκαλέσει προβλήματα στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές. Μέχρι τότε ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε τις εξελίξεις.