Ο viral… υπουργός και το μήνυμα του για το κλίμα και την σωτηρία της πατρίδας του (pic&vid)

Ο υπουργός Εξωτερικών του μικρού νησιωτικού κράτους Τουβαλού στον Νότιο Ειρηνικό εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της διάσκεψης για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Ο υπουργός Σάιμον Κόφε εξέφρασε τις αμφιβολίες του και ανέφερε πως φοβάται ότι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της συνόδου δεν είναι αρκετά για να συγκρατήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ ανέφερε πως και η απειλή που συνιστά η αύξηση της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων θα αυξηθεί  για χώρες οι οποίες βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας, όπως η δική του αλλά και πολλές άλλες. 

Ο Σάιμον Κόφε δήλωσε ότι η συμφωνία που συνήφθη στη διάσκεψη το Σάββατο θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση αντί τη σταδιακή μείωση της χρήσης του άνθρακα, μια αλλαγή-οπισθοχώρηση που έγινε την τελευταία στιγμή κατόπιν αιτήματος της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Απογοητευθήκαμε από την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη διατύπωση που αφορά τη χρήση άνθρακα από ‘σταδιακή κατάργηση’ σε ‘σταδιακή μείωση’. Νομίζω ότι είμαστε εξίσου απογοητευμένοι με άλλες νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού με αυτή την αλλαγή της τελευταίας στιγμής”, είπε ο Κόφε στο πρακτορείο Reuters.

Viral… υπουργός

Την περασμένη εβδομάδα φωτογραφίες που δείχνουν τον Κόφε με κοστούμι απευθυνόμενο προς τη διάσκεψη του ΟΗΕ να εκφωνεί την ομιλία του σχετικά με τους κινδύνους της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ευρισκόμενος μέσα στο νερό μέχρι τα γόνατα, εκεί όπου κάποτε υπήρχε έδαφος, έκαναν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σάιμον Κόφε ήθελε με αυτό τον τρόπο να δείξει πως το νησιωτικό αυτό κράτος στον Ειρηνικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή.

Ελπίζω να υπογράμμισε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε στο Τουβαλού“, είπε ο υπουργός.

Για το Τουβαλού, το υψηλότερο σημείο του οποίου είναι τέσσερα μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όποια άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων σημαίνει ότι τμήματα ορισμένων νησιών του θα παρασυρθούν από την θάλασσα και ότι άλλα τμήματα θα γίνουν ακατοίκητα.

Ουσιαστικά αφορά την επιβίωση χωρών όπως το Τουβαλού“, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Κόφε, κάποιοι από τους μεγάλους ρυπαντές, περιλαμβανομένης της γειτονικής Αυστραλίας στο Νότιο Ειρηνικό, θα έπρεπε να έχουν δεσμευτεί για πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών στη Γλασκώβη για να βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Θεωρώ ότι υπάρχουν πληροφορίες που γίνονται γνωστές πως ακόμη και με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις μιλάμε για 2,4 βαθμούς επομένως θεωρώ ότι θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερες χώρες να κάνουν μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές τους“, είπε ο Κόφε.

Το Τουβαλού εξετάζει νομικές οδούς για να διατηρήσει την κυριότητα των θαλασσίων ζωνών του και την αναγνώρισή του ως κράτους, αν βυθιστεί πλήρως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr