Η Βουλγαρία είναι εντελώς άγνωστη ως προορισμός κατασκηνωτικού τουρισμού, αν και μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες και έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει περαιτέρω αυτόν τον τομέα, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χρίστο Προντάνοφ
Σε ερώτηση του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BTA, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η ομάδα του επεξεργάζεται επίσης νομοθεσία σχετικά με τους κανόνες για τη ρύθμιση αυτού του είδους τουρισμού.
Ο Προντάνοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα θεσπιστούν σαφείς κανόνες σε συνεργασία με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στη βιομηχανία τουρισμού.
Την Παρασκευή, ο υπουργός εγκαινίασε την εμπορική έκθεση που είναι αφιερωμένη στις υπαίθριες δραστηριότητες “Camping & Caravaning Expo” στη Σόφια. Η τριήμερη εκδήλωση αναμένεται να έχει περισσότερους από 15.000 επισκέπτες που μπορούν να δουν 50 διαφορετικούς εκθέτες, δήλωσε στο BTA ο διοργανωτής της έκθεσης Βεσελίν Βάλεφ.
Στην έκθεση συμμετέχουν κατασκευαστές και εισαγωγείς αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, τροχόσπιτων, σκηνών, εξοπλισμού κατασκήνωσης, ηλιακών συστημάτων. Τρία τροχόσπιτα βουλγαρικής κατασκευής θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό. Με ξεχωριστό περίπτερο συμμετέχει και το υπουργείο Τουρισμού.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τον αριθμό των κάμπινγκ στη Βουλγαρία με βάση τις προϋποθέσεις της ΕΕ, ο Προντάνοφ είπε ότι υπάρχουν 12. Συγκριτικά, ο αριθμός τέτοιων τοποθεσιών στη Γαλλία ξεπερνά τις 8.000. Ο Προντάνοφ επισήμανε ότι η ανάπτυξη του κατασκηνωτικού τουρισμού στη χώρα μπορεί να τονώσει τις τοπικές οικονομίες των σχετικά ευάλωτων περιοχών σε ολόκληρη τη Βουλγαρία, προσθέτοντας ότι το κάμπινγκ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όταν ισχύουν οι περιορισμοί της πανδημίας.
Ο Βεσελίν Βάλεφ είπε ότι κανένας βουλγαρικός θεσμός, συμπεριλαμβανομένης της Τροχαίας, δεν γνωρίζει τον αριθμό των ιδιοκτητών τροχόσπιτων στη χώρα, επειδή τα οχήματά τους δεν είναι εγγεγραμμένα σε ξεχωριστή κατηγορία. Ο αριθμός τους ανέρχεται πιθανόν σε δεκάδες χιλιάδες, πρόσθεσε, και εκτίμησε ότι ενδέχεται να αυξηθεί.
Ο Βάλεφ παρέθεσε στοιχεία για περίπου 130 κάμπινγκ στη Βουλγαρία. Ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 10. Οι τοποθεσίες είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, με περίπου το 40% αυτών να βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι τα παράλια, το Βελίκο Τάρνοβο, η νοτιοδυτική Βουλγαρία: η οροσειρά της Ροδόπης, η Κοιλάδα των Ρόδων, οι υποβαλκανικές κοιλάδες κατά μήκος του ποταμού Στρούμα (όπως ονομάζεται στα βουλγαρικά ο Στρυμόνας). Η ακτή κατά μήκος του Δούναβη έχει επίσης αναπτυχθεί ως κατασκηνωτικός προορισμός τα τελευταία χρόνια.
Η βορειοανατολική Βουλγαρία, με εξαίρεση τα παράλια, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ως κατασκηνωτικός προορισμός και προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες σε αυτήν την περιοχή, δήλωσε ο Βάλεφ.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, το άνοιγμα ενός κάμπινγκ είναι παρόμοιο με το άνοιγμα ενός ξενοδοχείου: απαιτεί αγορά γης, οικοδομικές εγκαταστάσεις, αιτήσεις για άδειες, σχολίασε ο διοργανωτής της έκθεσης.
Δείτε επίσης: Βουλγαρία: Αρχαίο κράνος επιστρέφει στο σπίτι του
- Πολέμοι: Η εντυπωσιακή άνοδος των εσόδων από τις εταιρείες όπλων
- Μεταγραφή για το Μαρούσι: Ο Άντι Βαν Φλιτ αντικαθιστά τον Ίσμαελ Σανόγκο
- Γυναίκα που αγνοούνταν για 52 χρόνια εντοπίστηκε ζωντανή
- Δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες στο Βελιγράδι: Μια σημαντική μεταρρύθμιση
- Φωτιά σε διαμέρισμα στο Πόρτο Ράφτη σπέρνει ανησυχία