Ο Ζελένσκι ευχαριστεί Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ για τα Leopard

Την απόφαση της Γερμανίας για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, σχολίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την ποσότητα και τον χρόνο παράδοσής τους.

Μιλώντας στο Sky News, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους συμμάχους σε όλο τον κόσμο για τη συνεχή υποστήριξή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που πήραν αυτή την απόφαση» για τα Leopard, είπε. «Συνολικά είμαι πολύ ευγνώμων στον κόσμο για την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Αλλά μιλώντας ειλικρινά, ο αριθμός των αρμάτων μάχης και ο χρόνος παράδοσης στην Ουκρανία είναι κρίσιμος» είπε ο Ζελένσκι, παραθέτοντας τον προβληματισμό του.

Οι δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι προέκυψαν αφού η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο και εξουσιοδότησε τις χώρες-εταίρους να πράξουν επίσης το ίδιο – παρά τις απειλές της Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι άλλες χώρες, που έχουν αποθέματα του άρματος μάχης, το οποίο ακολουθεί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, μπορούν πλέον να τα προμηθεύσουν στο Κίεβο. Ήδη, οι Νορβηγία, Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Πολωνία έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να στείλουν Leopard στο Κίεβο.

Χθες, η Μόσχα προειδοποίησε το Βερολίνο ότι η αποστολή αρμάτων μάχης «δεν θα είναι καλή για τις μελλοντικές σχέσεις» και είπε στις ΗΠΑ ότι αν εγκρίνουν μια τέτοια κίνηση, θα πρόκειται για «κατάφωρη πρόκληση».

Δείτε επίσης: Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την απόφαση για παράδοση 14 Leopard στην Ουκρανία