Οδηγείται σε συμβιβασμό για το ρωσικό πετρέλαιο η Ευρώπη

Ποια πρόταση έχει περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί – Γιατί δε συμφώνησε η Ουγγαρία με το εμπάργκο

Μια πολύ σημαντική συνάντηση των Ευρωπαίων πρεσβευτών πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση γύρω από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα στα κράτη να εξαιρεθεί από το εμπάργκο η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών προκειμένου να παρακαμφθεί το ουγγρικό βέτο.

Οι Ευρωπαίοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην πάνε στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με το θέμα στην ατζέντα, και θέλουν να λυθεί σήμερα.

Έτσι λοιπόν αυτό που έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει είναι να μην υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών και να απαγορευθεί μόνο αυτό που φτάνει στις άλλες χώρες μέσω της θάλασσας.

Αυτή η λύση αρέσει στην Ουγγαρία διότι δεν έχει θάλασσα και το πετρέλαιο που εισάγει το εισάγει από τον αγωγό Ντρούζπα. Σε περίπτωση που βρεθεί σήμερα λύση τότε θα τεθεί σε ισχύ το 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Κοινοτικές πηγές: Έρχεται επισιτιστική κρίση με βαρύ πλήγμα στην Τουρκία

Αύριο αναμένεται να συζητηθεί από τους Ευρωπαίους και το κατά πόσο θα υπάρχουν τρόφιμα από το φθινόπωρο αλλά και η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αν και επισήμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα.

Για την επισιτιστική ασφάλεια γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ορισμένοι κοινοτικοί αξιωματούχοι μίλησαν στο MEGA και είπαν ότι αν δε βρεθεί λύση τότε το φθινόπωρο θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Η χώρα η οποία αναμένεται να τεθεί αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η Τουρκία αλλά και άλλες χώρες της Αφρικής κάτι το οποίο θα φέρει αντιδράσεις και στην Ευρώπη.

Για αυτό, άλλωστε, στη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία, Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν να άρει τον αποκλεισμό του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού από τη Ρωσία, ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών.

Διχασμός ανατολικής – δυτικής Ευρώπης για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι και η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να ζητούν να αρχίσουν οι συζητήσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα κάτι που σημαίνει ότι ζητούν να της δοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο. Η δύση όμως δε συμφωνεί διότι υπάρχουν χώρες οι οποίες περιμένουν αυτό ακριβώς εδώ και κάποια χρόνια.

Με τη συγκεκριμένη άποψη δείχνουν να συμφωνούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος ενώ σύμφωνα με το Παρίσι ακόμα και αν οι συζητήσεις αρχίσουν άμεσα, θα περάσουν σίγουρα 15-20 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ.

Δείτε επίσης: Ορμπάν: Να μην συζητηθεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στη σύνοδο κορυφής