Αυτή είναι η επιστολή που υπογράφουν 15 χώρες για πλαφόν στο φυσικό αέριο (pics)

Η επιστολή υπογράφεται από 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε.

«Φουλάρουν» οι…μηχανές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία απάντηση στο θέμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών της ΕΕ την Παρασκευή (30/09).

propoli

Η Ελλάδα πιέζει για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή και προτείνει τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Ειδικά για το πλαφόν στη χονδρική τιμή συντάχθηκε και επιστολή με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας την οποία συνολικά υπογράφουν 15 χώρες-μέλη της ΕΕ.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική του ανάρτηση χαιρετίζει την επιστολή που απεστάλθηκε στην ΕΕ και αναφέρει στο tweet του:

«Εξαιρετικά νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών της ΕΕ υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή για την εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο».

Δεκαπέντε χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν υπογράψει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της με αυτόν τον τρόπο να βρει μια πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Οι χώρες που έλαβαν την πρωτοβουλία να συνταχθεί αυτή η επιστολή η οποία απευθύνεται στην επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ήταν η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία και την υπογράφουν οι υπουργοί ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.

Αυτό που ζητούν οι υπουργοί είναι να κατατεθεί μια πρόταση από την Επιτροπή η οποία θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο», αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπουργοί ενέργειας και στη συνέχεια επισημαίνουν τα εξής:

«Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Δείτε επίσης: Ο διπλός πονοκέφαλος Μητσοτάκη με Τουρκία και Ιταλία επηρεάζει τις αποφάσεις εντός συνόρων

Loading