ΟΗΕ: Ανησυχία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια μετά την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα

ΟΗΕ: Ανησυχία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια μετά την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα

Τα εφιαλτική σενάρια για προβλήματα στην επισιτιστική επάρκεια του πλανήτη επανέρχονται στην επιφάνεια μετά την καταστροφή που υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα το φράγμα Καχόβκα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην περιοχή της Χερσώνας.

Το φράγμα, που είναι τμήμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Καχόβκα, υπέστη ρήγμα τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα ένα μέρος από τα 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού που συγκρατούσε να ξεχυθεί σε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Ουκρανίας και στον ΟΗΕ θεωρούν ότι ο αντίκτυπος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια θα είναι τεράστιος.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκάλεσε την καταστροφή στο φράγμα, αν και Νορβηγοί σεισμολόγοι και αμερικανικοί δορυφόροι εντόπισαν σήματα που μοιάζουν με έκρηξη. Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξή του.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο BBC ότι ο αντίκτυπος στην επισιτιστική ασφάλεια από την κατάρρευση στο ουκρανικό φράγμα μπορεί να είναι σημαντικός.

Αύξηση στις τιμές των τροφίμων

«Είναι σιτοβολώνας, ολόκληρη εκείνη η περιοχή προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία. Είναι σιτοβολώνας όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο BBC. «Έχουμε ήδη δυσκολίες με την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά οι τιμές τροφίμων, είμαι σίγουρος, πρόκειται να αυξηθούν».

«Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα δούμε τεράστια προβλήματα στην συγκομιδή και τη σπορά για την επόμενη συγκομιδή. Και άρα αυτό που θα δούμε είναι ένας τεράστιος αντίκτυπος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια –αυτό πρόκειται να συμβεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έως και 700.000 άνθρωποι εξαρτώνται από τον ταμιευτήρα πίσω από το φράγμα για πόσιμο νερό. Χωρίς πόσιμο νερό, δήλωσε, οι άνθρωποι κινδυνεύουν από ασθένειες και τα παιδιά είναι τα πλέον ευάλωτα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Γκρίφιθς δήλωσε επίσης ότι η καταστροφή αυτής της κλίμακας σε μη στρατιωτικές υποδομές είναι απολύτως αντίθετη στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Γενεύης. «Είναι αυτονόητο. Όποιος το έκανε αυτό έχει παραβιάσει τις συμβάσεις της Γενεύης».

Δείτε επίσης: Μανούσος Μανουσάκης: «Θα ήθελα ο θάνατος να με βρει την ώρα του γυρίσματος, τελειώνοντας μια σειρά»

Loading

Play