Ορίστηκαν τα νέα σύνορα από τους Ρώσους – Ψηφίστηκαν νέοι νόμοι στην Άνω Βουλή

Διορία μέχρι το τέλος του Οκτώβρη έχει δοθεί στους κατοίκους των περιοχών που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, να αποφασίσουν αν θέλουν να λάβουν τη ρωσική υπηκοότητα ή όχι.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η Άνω Βουλή του κοινοβουλίου) έχει προχωρήσει σε τέσσερις ομοσπονδιακούς συνταγματικούς νόμους για την αποδοχή των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ αλλά και των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, στη Ρωσία σε συνεδρίαση της ολομέλειας την Τρίτη.

Σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νέοι νόμοι, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν αναγνωριστεί ως Ρώσοι πολίτες από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν οι περιοχές εντάχθηκαν στη Ρωσία, ωστόσο μπορούν να μη δεχτούν τη ρωσική υπηκοότητα μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα έγγραφα διευκρινίζουν ότι οι κάτοικοι των νέων περιοχών μπορούν να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα με την υποβολή αιτήσεων και την ορκωμοσία ως Ρώσοι πολίτες.

Το DPR και το LPR βέβαια θα εξακολουθούν να έχουν το ίδιο καθεστώς ως δημοκρατίες, ενώ τα ρωσικά θα είναι η επίσημη γλώσσα τους.

Η Χερσώνα και η Ζαπορίζια θα ανήκουν επίσης στη Ρωσία ενώ θα εξακολουθούν να είναι «περιοχές» και τα σύνορα αυτών των δημοκρατιών θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που «υπήρχαν την ημέρα της δημιουργίας και της ένταξής τους στη Ρωσία».

Σχετικά με τα σύνορα που οδηγούν σε άλλες χώρες, αυτά θα θεωρούνται κρατικά σύνορα της Ρωσίας. Όπως ορίζουν οι συνταγματικοί νόμοι, το DPR και το LPR εντάσσονται στη Ρωσία σύμφωνα με τα σύνορα του 2014 που κατοχυρώνονται στα συντάγματά τους.

Μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026 η περίοδος γι’ αυτές τις χώρες θα είναι μεταβατική. Οι Ρώσοι πολίτες που είναι κάτοικοι των περιφερειών ΛΛΔ, LPR, Ζαπορίζια και Χερσώνα θα έχουν δικαίωμα στην εργασία. Επίσης θα αναγνωριστούν κάποια έγγραφα τα οποία θα σχετίζονται με την εκπαίδευση και την προσωπική τους κατάσταση.

Παραρτήματα ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών θα δημιουργηθούν στις νέες δημοκρατίες και περιφέρειες έως την 1η Ιουνίου 2023.

Οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα έχουν ως μοναδικό νόμισμα το ρωσικό ρούβλι από την πρώτη μέρα του ερχόμενου χρόνου.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Περίπου 700.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα από την αρχή της επιστράτευσης