Ουκρανία: Χαρούμενα πλήθη υποδέχονται το πρώτο τρένο για τη Χερσώνα μετά την απελευθέρωσή του από τη Ρωσία

Χαρούμενο πλήθος υποδέχτηκε το πρώτο ουκρανικό τρένο εδώ και οκτώ μήνες για να φτάσει στο πρόσφατα απελευθερωμένο Kherson

Το τρένο υποδέχτηκαν κάτοικοι της κατεστραμμένης από τον πόλεμο πόλης κρατώντας λουλούδια και κυματίζοντας σημαίες.

Ένας επιβάτης, ο 67χρονος εργάτης στις οικοδομές Hryhorii Vyrtosa, είπε ότι δεν μπορούσε «ακόμη και να εκφράσει τα συναισθήματά μου με λόγια» καθώς κατέβαινε από τα τρένα που διήρκησε τη νύχτα από το Κίεβο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Χερσώνα από τη ρωσική κατοχή στις 11 Νοεμβρίου, κάτι που ισοδυναμούσε με μια άλλη μεγάλη αποτυχία στο πεδίο της μάχης για τη Μόσχα. Ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Το ταξίδι του Σαββάτου σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Βυρτόσα, γέννημα θρέμμα στην περιοχή Χερσώνα, μπόρεσε να επιστρέψει αφού δραπέτευσε από την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Skadovsk τον Απρίλιο.

Φτάνοντας, ένας ακτινοβόλος Βυρτόσα εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να φωνάξει «Δόξα στην Ουκρανία» κατά την άφιξη. Στη συνέχεια αγκάλιασε σφιχτά τον γιο του, τον οποίο δεν είχε δει εδώ και 8 μήνες.

Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή κεντρική θέρμανση, επευφημούσαν καλωσορίζοντας το τρένο.

«Είναι σύμβολο ελευθερίας. Είναι ευτυχία», είπε η Μαρία Ματσένκο, 66 ετών, η οποία κρατούσε μια ουκρανική σημαία ενώ περίμενε στην εξέδρα με τη φίλη της.

Το τρένο, το οποίο ήταν ζωγραφισμένο με έντονα χρώματα από διάφορους Ουκρανούς καλλιτέχνες και με συνθήματα όπως «Άνθρωποι από Ατσάλι», αναχώρησε από το Κίεβο αργά την Παρασκευή μετά από μια εορταστική εκδήλωση στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μια παράσταση από τον Ουκρανό τραγουδιστή της ροκ Oleh Skrypka, με επιβάτες στο πλήθος, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών στρατιωτών, να τραγουδούν μαζί.

Τα εισιτήρια για τη Χερσώνα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά εβδομάδες πριν από την απελευθέρωσή της, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας «Train to Victory» μεταξύ των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων και της πρωτοβουλίας συγκέντρωσης κεφαλαίων United24 του Προέδρου Volodymyr Zelenskiy.

Δείτε επίσης: Χερσώνα: Tραυματίσθηκαν 5 άμαχοι από ρωσικό πλήγμα σε σημείο διανομής ψωμιού