Ουκρανία: Η Ρωσία πίσω από την κυβερνοεπίθεση σε βάρος του Κίεβου

Μια ουκρανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “όλα τα στοιχεία” δείχνουν ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από μια κυβερνοεπίθεση την περασμένη εβδομάδα που απενεργοποίησε πολλούς κυβερνητικούς ιστότοπους, σύμφωνα με το Bloomberg

Οι επιθέσεις είχαν στόχο να “αποσταθεροποιήσουν” την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας κοινής έρευνας πολλών κρατικών υπηρεσιών της Ουκρανίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

propoli

Το πρώην σοβιετικό έθνος υπέστη μαζική κυβερνοεπίθεση σε πολλά από τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες του την Παρασκευή.

Η Ρωσία ήδη αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι βρισκόταν πίσω από τις αμυχές.

Αρκετοί ουκρανικοί οργανισμοί πραγματοποιούν τις δικές τους αναλύσεις και ένας άλλος αξιωματούχος, επικαλούμενος άλλα ευρήματα, νωρίτερα έδειξε το δάχτυλο στη Λευκορωσία.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι μια ομάδα χάκερ γνωστών ως UNC1151 από τη Λευκορωσία, στενό Ρώσο σύμμαχο, μπορεί να ηγήθηκε της επιχείρησης, δήλωσε σε μήνυμα κειμένου ο Serhiy Demedyuk, αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Η UNC1151 είναι μια ομάδα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο που σχετίζεται με την υπηρεσία ασφαλείας της Λευκορωσίας, είπε ο Demedyuk.

Η ομάδα χρησιμοποιεί μια τακτική γνωστή ως “συλλογή διαπιστευτηρίων” ή απόκτηση μη εγκεκριμένης πρόσβασης σε λογαριασμούς αλληλογραφίας, ακολουθούμενη από τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού, είπε.

Σύμφωνα με τον Demedyuk, η ομάδα hacking δραστηριοποιείται στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία και την Ουκρανία και συχνά χρησιμοποιεί μια αφήγηση που χλευάζει την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας δεν έχει απαντήσει στους ισχυρισμούς της Ουκρανίας.

Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Ρωσία συνεχίζει να κρατά στρατεύματα κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, μια κίνηση που μπορεί να προετοιμαστεί για μια πλήρους κλίμακας εισβολή, σύμφωνα με τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δηλώνει ότι θέλει το ΝΑΤΟ να απαγορεύσει την ένταξη της Ουκρανίας και άλλων πρώην σοβιετικών κρατών και να επαναφέρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που κατείχαν το 1997.

Δείτε επίσης: Τουρκία: Η Άγκυρα επιδιώκει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας

Loading