Η τοιχογραφία δείχνει έναν άνδρα να τρίβει την πλάτη του μέσα σε μια μπανιέρα, βρίσκεται στο ισόγειο αυτού που έχει απομείνει από μια πολυκατοικία, η οποία βομβαρδίστηκε σε ρωσική επίθεση τον Μάρτιο στη Χορένκα
Καθώς το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό, οι κάτοικοι ενός βομβαρδισμένου ουκρανικού χωριού λένε ότι απολαμβάνουν ιδιαίτερα ένα ζεστό μπάνιο όπως το παρουσιάζει μια τοιχογραφία που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνκσι.
Η τοιχογραφία, που δείχνει έναν άνδρα να τρίβει την πλάτη του μέσα σε μια μπανιέρα, βρίσκεται στο ισόγειο αυτού που έχει απομείνει από μια πολυκατοικία, η οποία βομβαρδίστηκε σε ρωσική επίθεση τον Μάρτιο στη Χορένκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, κάποτε στην πρώτη γραμμή όπου η επίθεση της Ρωσίας στην πρωτεύουσα σταμάτησε.
«Για μένα, αυτό σημαίνει το πλύσιμο όλης της βρωμιάς. Τη βρωμιά της Ρωσικής Ομοσπονδίας…», δήλωσε η Τετιάνα Ρεζνιτσένκο, στο Reuters, καθώς το χιόνι έπεφτε γύρω της. «Και αυτή η ζωγραφιά με κάνει να αισθάνομαι σαν να έχω καθαρίσει από τη βρωμιά που έπεσε πάνω μας».
Η τοιχογραφία είναι μια από τις επτά που ο Μπάνκσι έχει επιβεβαιώσει πως έχει ζωγραφίσει στην Ουκρανία. Η Ρεζνιτσένκο είπε ότι πρόσφερε στην ομάδα του Μπάνκσι μια κούπα με στιγμιαίο καφέ στο διαμέρισμά της, καθώς έκανε κρύο όταν ο καλλιτέχνης πήγε να ζωγραφίσει τον τοίχο.
Η 43χρονη Ουκρανή έχει ξυλόσομπα στο διαμέρισμά της αλλά δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή πόσιμο νερό καθώς μπαίνει ο χειμώνας.
«Ο χειμώνας έχει αρχίσει, και εμείς δεν ξέρουμε τί θα γίνει μετά. Πυροσβέστες μας έφεραν μη πόσιμο νερό… αλλά θα παγώσει αν δεν το μεταφέρουμε μέσα», είπε.
Παρά τα προβλήματα, η ίδια και οι γείτονές της παραμένουν απτόητοι.
«Οι Ουκρανοί προσαρμοζόμαστε στα πάντα. Δεν υπάρχει φως; Κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν κεριά, υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, τροφοδοτικά ισχύος», είπε η γειτόνισσα Ολένα Κουλίνοβιτς.
«Όταν οι γείτονες έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, πηγαίνουμε στο σπίτι τους, φορτίζουμε τα τηλέφωνα και τα τροφοδοτικά ισχύος. Δεν έχουμε νερό; Δεν πειράζει. Ακόμη κι όταν η κυβέρνηση δεν βοηθά, εμείς καταφέραμε να οργανώσουμε τη μεταφορά του νερού.»
Δείτε επίσης: Ζελένσκι: Οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται προστασία από ρωσικές δολιοφθορές