Ουκρανία: Καταφύγιο αμάχων το εργοστάσιο Azovstal – Τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης

Η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την παράδοση της Μαριούπολης και πλέον τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην πόλη με το πολύ σημαντικό λιμάνι στη θάλασσα του Αζόφ.

Επίκεντρο των μαχών στη Μαριούπολη είναι το εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, το οποίο πολιορκούν εδώ και μέρες οι δυνάμεις της Ρωσίας στην προσπάθειά τους να «πέσει» στα χέρια τους ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ουκρανίας.

Στο Azovstal, εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, είπε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας την Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Οι κάτοικοι δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανών μαχητών πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις, καθώς μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.

Μπαράζ εκρήξεων
Οι αρχές των δυτικών και νότιων περιφερειών της Λβιβ και της Ντνιπροπετρόφσκ ανέφεραν το πρωί της Δευτέρας πολλές εκρήξεις, ενώ δημοσιογράφος του Reuters άκουσε σειρά εκρήξεων στο Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Suspilne, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στην Ντνιπροπετρόφσκ. Ο δήμαρχος της Λβιβ Άντρι Σαντόβι δήλωσε παράλληλα ότι σημειώθηκαν πέντε πυραυλικά πλήγματα στην πόλη. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν απώλειες.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφος του Reuters άκουσε σειρά εκρήξεων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει επίσημες πληροφορίες για τα αίτια των εκρήξεων αυτών στην όχθη του ποταμού.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και χαρακτηρίζει τη δράση της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για μια απρόκλητη επίθεση.

Δείτε επίσης: Φάρσαλα: Ανθρωποκυνηγητό για τέσσερις ανήλικους που ξυλοκόπησαν ποδηλάτη και δύο ακόμα ανθρώπους