Ουκρανία: Παγκόσμια ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Παγκόσμια ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη με αφορμή τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη με τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι ο ουκρανικός στρατός έβαλε φωτιά στο εργοστάσιο και ανάγκασε το προσωπικό να μειώσει την παραγωγή σε δύο αντιδραστήρες, ενώ η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι χρησιμοποίησαν την περιοχή ως αποθήκη όπλων και πως τοποθέτησαν εκρηκτικά στο εργοστάσιο για να αποτρέψουν μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή.

Πυρηνικοί ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους συνεχιζόμενων βομβαρδισμών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες τις δυνάμεις του Κιέβου ως υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία και την Ευρώπη και προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» για την Ευρώπη.

«Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνος και θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια ευρεία περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δυτικές χώρες με επιρροή στην Ουκρανία θα πρέπει να πιέσουν το Κίεβο να σταματήσει να βομβαρδίζει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ είπε: «Αναμένουμε από τις χώρες που έχουν απόλυτη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκλείσουν την συνέχιση του βομβαρδισμού».

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε το εργοστάσιο καταστρέφοντας καλώδια υψηλής τάσης και υποχρεώνοντας τις εγκαταστάσεις να μειώσουν την παραγωγή τους.

«Κρατούν όλη την Ευρώπη όμηρο και δεν είναι κατά της πυρπόλησης του σταθμού για χάρη των ναζιστικών τους ειδώλων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και επιτέθηκε στη διεθνή κοινότητα επειδή αρνήθηκε να επικρίνει το Κίεβο για τις επιθέσεις.

«Οι ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και της IAEA, ξανά και ξανά, δεν τολμούν να αναφέρουν άμεσα την πηγή της απειλής. Επιδεικνύουν την απροθυμία τους να κατηγορήσουν το Κίεβο», είπε.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, διαψεύδει ότι στοχοθετεί το εργοστάσιο και κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι έπληξε τις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού σταθμού.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι ένας εργάτης τραυματίστηκε από τον βομβαρδισμό του εργοστασίου από τις ρωσικές δυνάμεις το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας έκανε έκκληση να μετατραπεί το εργοστάσιο σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό τον έλεγχο διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων. Υποστήριξε ότι 500 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονταν στο εργοστάσιο και ότι είχαν τοποθετήσει εκτοξευτές πυραύλων στην περιοχή και πως το χρησιμοποιούν σαν ασπίδα ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Κοτίν «οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν ότι πρόκειται για ουκρανικό προσωπικό και αυτό είναι ένα ουκρανικό εργοστάσιο, επομένως δεν πρόκειται να σκοτώσουμε τους ανθρώπους μας, το προσωπικό μας και να βλάψουμε τις υποδομές μας».

Το προσωπικό του εργοστασίου, είπε ο επικεφαλής της Enerhoatom, εργαζόταν υπό πίεση και σε κίνδυνο, και κάποιοι είχαν συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί και βασανιστεί, ενώ σημείωσε ότι τα σχέδια της Ρωσίας ήταν να αποσυνδέσει το εργοστάσιο από το δίκτυο της Ουκρανίας και τελικά να το συνδέσει με το σύστημα της Ρωσίας.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που επλήγη από βομβαρδισμούς το σαββατοκύριακο, λειτουργεί κανονικά, δήλωσε από την πλευρά του ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Έχουμε πληροφορίες από τον στρατό και τους εκπροσώπους της ρωσικής Rosatom, που βρίσκονται εδώ, παρακολουθώντας απλά την κατάσταση. Έχουμε πληροφορίες από αυτούς ότι όλα λειτουργούν κανονικά», δήλωσε ο Γεβγκένιφ Μπαλίτσκι, επικεφαλής της διοίκησης στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Ο Μπαλίτσκι δήλωσε ότι η μονάδα, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών από τις αρχές Μαρτίου, αν και εξακολουθούν να το λειτουργούν Ουκρανοί τεχνικοί.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ένας από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού, σταμάτησε να λειτουργεί, μετά από βομβαρδισμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι επιθυμεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επισκεφθεί το εργοστάσιο, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αλλά ότι το Κίεβο εμποδίζει μια πιθανή επίσκεψη.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει την επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό, αλλά ότι το Κίεβο θεωρούσε «ωφέλιμο να κρατήσει μακριά την IAEA».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων συνιστούν «αυτοκτονία».

Δείτε επίσης: Επιφυλακτικός ο Μπορέλ στο τελικό κείμενο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Loading