EPA/ALISA YAKUBOVYCH

Ουκρανία: Συλλυπητήριο μύνημα για τους πολωνική σφαγή στη Βολυνία – “Καταλαβαίνουμε τον πόνο σας”

Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου εξέφρασε την Πέμπτη συλλυπητήρια στους απογόνους των Πολωνών που σφαγιάστηκαν από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια χειρονομία που ενδέχεται να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων ενόψει της 80ής επετείου των σφαγών, όπως σημειώνει το Reuters

Η Πολωνία έχει τοποθετήσει τον εαυτό της ως έναν από τους πιστότερους συμμάχους της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα το 2022.

propoli

Ωστόσο, η σφαγή της Βολυνίας, στην οποία ιστορικοί λένε ότι χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί, συνεχίζει να αιωρείται πάνω από τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών και γίνεται πιο εμφανής ενόψει της επετείου της 11ης Ιουλίου, μιας από τις πιο αιματηρές ημέρες μιας σειράς σφαγών που έλαβαν χώρα από το 1943 έως το 1945.

Καταλαβαίνουμε τον πόνο σας μετά την απώλεια των αγαπημένων σας προσώπων“, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κιέβου Ρουσλάν Στεφαντσούκ σε ομιλία του στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Πολωνίας.

Σε όλες τις οικογένειες και τους απογόνους των θυμάτων των γεγονότων στη Βολυνία, εκφράζω την ειλικρινή μου συμπάθεια και ευγνωμοσύνη για τη διατήρηση της μνήμης των προγόνων τους“.

Τα λόγια του Στεφαντσούκ ακολούθησαν μια ασυνήθιστα δημόσια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη διαμάχη.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών Λουκάς Γιασίνα δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να ζητήσει συγχώρεση για τα γεγονότα στη Βολυνία.

Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Βαρσοβία, ο οποίος όμως στη συνέχεια δήλωσε ότι το Κίεβο είναι “ανοιχτό σε διάλογο“.

Άλλοι Πολωνοί αξιωματούχοι προσπάθησαν επίσης να δώσουν έναν πιο διπλωματικό τόνο όσον αφορά τη στάση της Πολωνίας.

Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και αυτή η ομιλία μαρτυρά την προσέγγιση των θέσεών μας για άλλη μια φορά“, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου μετά την εμφάνιση του Στεφαντσούκ.

Το 2013, το πολωνικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τη σφαγή από τον Ουκρανικό Επαναστατικό Στρατό (UPA) κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως “εθνοκάθαρση που φέρει τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας“.

Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχθεί αυτόν τον ισχυρισμό και συχνά αναφέρεται στα γεγονότα της Βολυνίας ως μέρος μιας σύγκρουσης μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας που επηρέασε και τα δύο έθνη.

Πολωνοί ιστορικοί λένε ότι έως και 12.000 Ουκρανοί σκοτώθηκαν επίσης σε πολωνικές επιχειρήσεις αντιποίνων.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Στέλνει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Loading