Ουγγαρία: Δημοψήφισμα για περιορισμό των αναφορών στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Ο επιτελάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε σήμερα δημοψήφισμα ως το νέο έτος για τον περιορισμό των αναφορών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στα σχολεία

Ο Ορμπάν ανακοίνωσε το σχέδιο για το δημοψήφισμα χθες, Τετάρτη.

Πριν λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε νομικές ενέργειες σε βάρος της Ουγγαρίας για τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται σε τροπολογίες σε νόμους για την εκπαίδευση και την προστασία του παιδιού. Εφόσον τελεσφορήσουν, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας.

Για την Ουγγαρία, υπάρχουν πολύ περισσότερα επιχειρήματα υπέρ του να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά εναντίον. Η ένταξη στην ΕΕ ήταν η σωστή απόφαση, ήταν προς το εθνικό μας συμφέρον και παραμένει“, είπε ο Γκέργκελι Γκούλας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού

Υποστήριξε επίσης πως η χώρα έχει το δικαίωμα να πάρει τις δικές της αποφάσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοψήφισμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι δεν παρεμβαίνει στις επιλογές χάραξης πολιτικής των χωρών μελών, αν και θεωρεί πως ο ουγγρικός νόμος εισάγει διακρίσεις.

Βάσει των μέτρων, που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, απαγορεύεται η χρήση υλικού που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η παιδική κακοποίηση, όπως δηλώνεται.

Αρκετές οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων επέκριναν τις μεταρρυθμίσεις του Ορμπάν και μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos τον περασμένο μήνα έδειξε πως το 46% των Ούγγρων υποστηρίζουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ο Γκούλας είπε πως η Ουγγαρία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες με την Επιτροπή για το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης από την πανδημία, πρόσθεσε όμως πως η κυβέρνηση θα αρχίσει να προχρηματοδοτεί σχέδια από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαρίθμησε σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να ληφθεί απόφαση για το αν θα λάβει δισεκ. ευρώ από ταμεία της ΕΕ ως βοήθεια για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Δείτε επίσης: Μπόρις Τζόνσον: «Να αλλάξει ο τρόπος της συμφωνίας Brexit για την Βόρεια Ιρλανία»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ