Ουγγαρία: Στην Ιερουσαλήμ προτίθεται να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Ισραήλ

Οι Times of Israel ανέφεραν σήμερα πως η μεταφορά θα γίνει σε μια κίνηση στήριξης από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν προς τον Ισραηλινό ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η είδηση, η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που ανοίγει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ θεωρεί πρωτεύουσά του όμως δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από τις περισσότερες χώρες καθώς το καθεστώς της είναι αμφιλεγόμενο βάσει του διεθνούς δικαίου.

Διαβάζω κι εγώ τις ειδήσεις στις εφημερίδες“, δήλωσε η Νόβακ σε συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψή της στην Πράγα. “Στην Ουγγαρία δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα απόφαση για μετακίνηση της πρεσβείας μας στο Ισραήλ“.

Ούτε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάτε Πατζολάι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας, είπε όμως ότι το υπουργείο θα ενημερώσει για οποιαδήποτε αλλαγή στην πρεσβεία σε κάθε περίπτωση.

Μεταφέραμε ήδη πριν από χρόνια το εμπορικό τμήμα της πρεσβείας μας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ“, είπε.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Νετανιάχου, που επανήλθε στην εξουσία τον Νοέμβριο, απολάμβανε επί χρόνια την ισχυρή υποστήριξη του Ορμπάν, ενός σημαντικού συμμάχου που ήταν έτοιμος να μπλοκάρει επικριτικές δηλώσεις ή ενέργειες της ΕΕ κατά το παρελθόν.

Ο Ορμπάν τον είχε συγχαρεί μετά την εκλογή του λέγοντας: “Σε δύσκολους καιρούς, χρειάζονται ισχυροί ηγέτες“.

Οι δύο άνδρες βρήκαν επίσης πεδίο συνεργασίας στο θέμα του γεννημένου στην Ουγγαρία Τζορτζ Σόρος και της υποστήριξής του σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν επικρίνει τις πολιτικές των κυβερνήσεών τους.

Το 1980 το ισραηλινό κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθεσία η οποία κηρύσσει “ολόκληρη και ενωμένη” την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της χώρας. Ο ΟΗΕ θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατεχόμενη, ενώ το καθεστώς της πόλης παραμένει αμφιλεγόμενο μέχρι να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων οι οποίοι επιθυμούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ το 2018, αλλά πολύ λίγες χώρες έχουν κάνει το ίδιο.

Δείτε επίσης: Βιρτζίνια: Το 6χρονο αγόρι που πυροβόλησε τη δασκάλα του είχε πει πως «θέλω να της βάλω φωτιά να την δω να πεθαίνει»

Loading