Παιχνίδι με τις τιμές του φυσικού αερίου παίζει η Μόσχα

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν ασταμάτητα στην Ευρώπη, αλλά η Ρωσία, ο κύριος τροφοδότης της ηπείρου, δεν ανοίγει την κάνουλα. Στόχος της φαίνεται να είναι να εδραιώσει την θέση της ως αναπόφευκτος εταίρος. Από εβδομάδα σε εβδομάδα τα ρεκόρ καταρρίπτονται, και με την έλευση του χειμώνα, οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αιτία για την ραγδαία αύξηση των τιμών είναι ένα σύνολο παραγόντων: η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, εντάσεις στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου , χαμηλά επίπεδα  Ευρωπαϊκής αποθήκευσης , αλλά και επισκευές και μία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο σε ρωσικές υποδομές που περιόρισαν την προσφορά.

propoli

«Οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ήδη σπάσει όλα τα δυνατά ρεκόρ. Και ίσως στο προσεχές μέλλον και αυτά τα ρεκόρ θα σπάσουν με την σειρά τους», δήλωσε ενθουσιασμένος ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Την περασμένη Τετάρτη, οι τιμές έφθασαν τα 79,31 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ιστορικό επίπεδο για την ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς (TTF), αφού αυξήθηκαν ήδη κατά 30% στην αρχή της εβδομάδας.

Παρά τις εξελίξεις βέβαια, η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως η εκτόξευση των τιμών για την Ευρώπη, δεν θα έχει καμία επίπτωση στους Ρώσους καταναλωτές.

Όπως φαίνεται, η Μόσχα απολαμβάνει τον θρίαμβό της και φυσικά την δυνατότητα της να στερεί τους εταίρους της από την αποστολή επιπλέον ποσοτήτων μέσω της Ουκρανίας, γεγονός που συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην άνοδο των τιμών.

Το μήνυμα της Μόσχας φαίνεται ξεκάθαρο: η αύξηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί μέσα από τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2 προς την Γερμανία ή καθόλου. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε έπειτα από αμερικανογερμανική συμφωνία, ώστε να αποφευχθούν οι επώδυνες οικονομικές κυρώσεις.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έναρξη λειτουργίας το συντομότερο δυνατόν του Nord Stream 2 θα εξισορροπήσει τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την περασμένη εβδομάδα.

Το σύνθημα για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, ωστόσο, θα πρέπει ακόμη να δοθεί από την γερμανική ρυθμιστική αρχή, ενώ  πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης για πολιτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον Dmitri Marintchenko του οίκου Fitch, η Ρωσία θέλει «να δείξει ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με μία συρρικνωμένη αγορά φυσικού αερίου χωρίς τον Nord Stream 2» και, κατά συνέπεια, θα έχει να αντιμετωπίσει αυξημένες τιμές.

Η λειτουργία του νέου αγωγού δεν αναμένεται πριν από το 2022 και ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς η γερμανική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να ζητήσει την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες, και η γνώμη της θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο Nord Stream 2 δεν είναι ένα σχέδιο κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος», σχολίασε στο AFP εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε πώς «Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι ο Nord Stream 2 λειτουργεί κατά τρόπο διαφανή, χωρίς καθεστώς διακρίσεων και σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο».

Πέραν των φόβων για την αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση από την Μόσχα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες τονίζουν ότι ο αγωγός αποτελεί προδοσία των συμφερόντων ενός συμμάχου, της Ουκρανίας. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε άλλωστε τον Nord Stream 2 «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου».

Η Γερμανία πάντως διαβεβαιώνει ότι έχει ήδη διαπραγματευθεί τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ η Αγγελα Μέρκελ, , επικεντρώθηκε στο μήνυμα αυτό κατά τις αποχαιρετιστήριες επισκέψεις της στην Μόσχα και το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να πείσει τους επικριτές της.


Δείτε επίσης: Ρωσία – Covid-19: 19.744 νέα κρούσματα και 778 θάνατοι

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading