Πακιστάν: Αθώος ο αδερφός 26χρονης που την σκότωσε στο όνομα της τιμής της οικογένειάς τους

Η νεαρή κοπέλα έπεσε θύμα του ίδιου της του αδερφού το 2016, με τον δράστη να καταδικάζεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης το 2019

Το θύμα, η Καντίλ Μπαλόχ, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Φαούζια Αζίμ, 26 ετών ήταν γνωστή ως η «Κιμ Καρντάσιαν» του Πακιστάν.

Η πρωταγωνίστρια των πακιστανικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμφανιζόταν πάντα καλοχτενισμένη και μακιγιαρισμένη, σε προκλητικές πόζες, που ορισμένες φορές κρίθηκαν σκανδαλώδεις από τους πιο συντηρητικούς συμπατριώτες της.

Ο αδελφός της Μουχάμαντ Γουάσιμ, ο οποίος είχε με υπερηφάνεια ομολογήσει ότι την στραγγάλισε για την «απαράδεκτη συμπεριφορά της», είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

«Απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία» από ένα δικαστήριο της πόλης Μουλτάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας,  είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Σαρντάρ Μεχμπούμπ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί.

Η δολοφονία της νεαρής γυναίκας προκάλεσε σοκ στο Πακιστάν, όπου εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο από συγγενείς τους, υπό το πρόσχημα ότι κηλίδωσαν την οικογενειακή τιμή.

Σε μια πρόσφατη τροποποίηση της πακιστανικής νομοθεσίας, οι γονείς ενός θύματος εγκλήματος τιμής δεν μπορούν πλέον να συγχωρέσουν τον δολοφόνο της, που είναι συχνά μέλος της οικογένειας, κάτι που μέχρι πρότινος επιτρεπόταν. Όμως, ο αρμόδιος δικαστής της υπόθεσης μπορεί πάντα να επιλέγει να μην διατηρήσει την έννοια της τιμής, μεταξύ των κατηγοριών και στην περίπτωση αυτή ο δολοφόνος μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή του.

Σε πρώτη φάση, οι γονείς της Καντίλ Μπαλόχ είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν έδιναν «συγχώρεση» στον γιο τους, προτού εκείνος μετανοήσει. Ένας δικηγόρος της μητέρας δήλωσε πως έδωσε τη «συναίνεσή της» για τη συγχώρεση του γιου τους, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σαφντάρ Σαχ. Ο Μουχάμαντ Ουασίμ αναμένεται να αποφυλακιστεί τις επόμενες ημέρες, έχοντας περάσει έξι χρόνια στη φυλακή.

Δείτε επίσης: Υεμένη: Βομβαρδισμός της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία