Πανεπιστήμιο της Λωζάνης: Παρενοχλήσεις και περιπτώσεις βιασμών φέρνει στο φως έκθεση κόλαφος

Πανεπιστήμιο της Λωζάνης: Παρενοχλήσεις και περιπτώσεις βιασμών φέρνει στο φως έκθεση κόλαφος

Οι αναφορές για παρενόχληση μεταξύ υπαλλήλων της UNIL πραγματοποιήθηκαν κυρίως από άτομα που κατείχαν ανώτερες θέσεις

Συνολικά 148 ανεπιθύμητες σωματικές πράξεις που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν σύμφωνα με το ελβετικό ποινικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων περιπτώσεων βιασμού και 42 περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης εντός του πανεπιστημίου της Λωζάνης αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη από το Ελβετικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στις Κοινωνικές Επιστήμες (FORS). Το πανεπιστήμιο περιλαμβάνει περίπου 17.100 φοιτητές και 4.400 μέλη σε ερευνητικό, διδακτικό και τεχνικό προσωπικό.

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης καταγγελίες για «αστεία» σχετικά με το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό (38% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και 27% των ανδρών), επίμονα ή ανάρμοστα βλέμματα (22% των γυναικών και 5% των ανδρών) και συμπεριφορές ή επικρίσεις σχετικά με τη σωματική εμφάνιση (20% των γυναικών και 8% των ανδρών).

Οι αναφορές για παρενόχληση μεταξύ υπαλλήλων της UNIL πραγματοποιήθηκαν κυρίως από άτομα που κατείχαν ανώτερες θέσεις, ενώ οι περιπτώσεις που αφορούσαν φοιτητές πραγματοποιήθηκαν από άλλους φοιτητές. Ωστόσο, σε αναλογική θεώρηση, το πρόβλημα θεωρήθηκε ότι είναι χειρότερο μεταξύ των καθηγητών.

Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και το Γραφείο Ισότητας δήλωσαν ότι «ανησυχούσαν βαθιά» για τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των περιπτώσεων. Τα ευρήματα είναι «συγκρίσιμα» με άλλα παρόμοια ιδρύματα, αλλά παραμένουν «απαράδεκτα και αναξιοπρεπή», έγραψαν στην έκθεση.

Η UNIL αναφέρει ότι δεσμεύεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων και να παρακολουθεί τακτικά το πρόβλημα. Στις αρχές του επόμενου έτους, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα «αναμορφωμένο σύστημα για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και των διακρίσεων» στο πανεπιστήμιο και να προσλάβει αρκετούς ειδικούς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικότερα, σκοπεύει να ενισχύσει την πρόληψη και να διαθέσει πόρους για να μπορέσουν τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα και να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο θεσμό που έχει κλονιστεί».

Πηγή: www.swissinfo.ch

Δείτε επίσης: Κίνα: Άρση του lockdown ανακοίνωσε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone

Loading

Play