Πάνω από 50 οι νεκροί κτηνοτρόφοι στην έκρηξη στη Νιγηρία

Δεκάδες κτηνοτρόφοι και διερχόμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στη βόρεια κεντρική Νιγηρία εξαιτίας έκρηξης που οι αρχές ανέφεραν χθες Τετάρτη πως θεωρούν πως ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

Η πολύνεκρη έκρηξη έγινε το βράδυ της Τρίτης, στα όρια των πολιτειών Νασαράουα και Μπένου.

Εκπρόσωπος εθνικής ένωσης κτηνοτρόφων της Νιγηρίας, ο Τασίου Σουλεμάν, είπε πως ομάδα κτηνοτρόφων της φυλής Φουλάνι μετέφεραν βοοειδή στη Νασαράουα από την Μπένου, όπου είχαν κατασχεθεί από τις αρχές εξαιτίας παραβίασης της νομοθεσίας για τους βοσκότοπους, όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

«Τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία. Οι τραυματίες ήταν αμέτρητοι», πρόσθεσε ο κ. Σουλεμάν.

Η βόρεια κεντρική Νιγηρία, γνωστή επίσης ως Middle Belt («μεσαία ζώνη»), αποτελεί εδώ και περίπου έναν αιώνα εστία εντάσεων ανάμεσα σε κτηνοτρόφους, που είναι συχνά μουσουλμάνοι, και γεωργούς, πολλοί από τους οποίους είναι χριστιανοί. Αν και οι διενέξεις συνήθως αφορούν τους βοσκότοπους και την πρόσβαση στο νερό, αποκτούν συχνά φυλετικές και θρησκευτικές διαστάσεις. Τις διενέξεις έχουν επιτείνει η πληθυσμιακή έκρηξη στη Νιγηρία και η κλιματική αλλαγή.

Ο κυβερνήτης στην πολιτεία Νασαράουα, ο Αμπντουλάχι Σούλε, δεν έδωσε απολογισμό των θυμάτων, όμως είπε σε δημοσιογράφους πως οι θάνατοι οφείλονταν σε βόμβα. Δεν ανέφερε ποιος πιστεύεται ότι την τοποθέτηση, όμως είπε πως συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί ότι θα «αποκλιμακωθεί η ένταση» που θα μπορούσε να προκαλέσει το πολύνεκρο συμβάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνήτη, έγινε ομαδική ταφή των θυμάτων νωρίτερα χθες.

Νωρίτερα, η αστυνομία στην πολιτεία έκανε λόγο για 27 νεκρούς εξαιτίας της έκρηξης «βόμβας», προειδοποιώντας όμως πως υπήρχαν επίσης «πολλοί τραυματίες» και ότι «ο απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί». Πρόσθεσε πως διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος οργάνωσης κτηνοτρόφων έκανε λόγο για πλήγμα του νιγηριανού στρατού.

Δείτε επίσης: Σαν Σήμερα: Δείτε τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον Κόσμο