Πάπας Φραγκίσκος: «Στην Κύπρο αναπνέω την ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων» (pics & vid)

Ολοκληρώθηκε η Λειτουργία στο ΓΣΠ

Στην Κύπρο βρίσκεται ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος εντός των επόμενων ημερών θα έρθει και στη χώρα μας. Ο Πάπας μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας στο ΓΣΠ είπε πως στην Κύπρο αναπνέει λίγο από τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων.

Αναλυτικά:

«Εδώ στην Κύπρο αναπνέω λίγο από τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων όπου η αρχαιότητα και η ποικιλία των χριστιανικών παραδόσεων εμπλουτίζουν τον προσκυνητή».

«Αυτό είναι καλό για μένα και είναι ωραίο να συναντώ κοινότητες πιστών που ζουν το παρόν με ελπίδα, που είναι ανοιχτοί στο μέλλον και μοιράζονται αυτόν τον ορίζοντα με όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σκέφτομαι, με ιδιαίτερο τρόπο, τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, με τους οποίους θα έχω την τελευταία μου συνάντηση σε αυτό το νησί μαζί με διάφορους αδελφούς άλλων χριστιανικών θρησκευμάτων».

Ο Πάπας έφτασε στις 10:00 το πρωί και βρήκε εκεί τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος τον υποδέχτηκε. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους, είχαν σημαίες της Κύπρου και του Βατικανό ενώ άλλοι φορούσαν μπλούζες οι οποίες είχαν επάνω τον Πάπα.

Να αναφερθεί πως έξω από το στάδιο υπήρχαν γιγαντοοθόνες έτσι ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει ο κόσμος τη λειτουργία. Τα μέτρα ήταν δρακόντεια και στο χώρο υπερίπτατο ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Ο Πάπας έφτασε στο χώρο με τη συνοδεία του. Χορωδία έψελνε ύμνους στα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Ο Πάπας είπε ότι αύριο πρωί θα έχει την ευκαιρία να χαιρετήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν φύγει από τη χώρα.

«Ως εκ τούτου, και από τώρα θα ήθελα να εκφράσω με όλη μου την καρδιά, την ευγνωμοσύνη μου στον καθένα σας για την ζεστασιά και τη στοργή που μου δώσατε. Ευχαριστώ όσους συνεργάστηκαν για αυτή την επίσκεψη. Σας παρακαλώ να προσεύχεστε για μένα. Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί και η Παναγία να σας προστατεύει».

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στο οποίο αναφέρονται οι δύο τυφλοί, οι οποίοι όπως είναι ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μπορεί να είναι τυφλοί αλλά κατάφεραν να «δουν» το πιο σπουδαίο πράγμα, το ότι δηλαδή ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μεσσίας.

Όπως ανέφερε, αυτό που θέλει να περάσει το συγκεκριμένο εδάφιο του Ευαγγελίου, είναι ότι πρέπει να πλησιάσουμε τον Κύριο έτσι ώστε να μας θεραπεύσει. Είπε ότι αυτό έκαναν και οι δύο τυφλοί διότι αντιλαμβάνονται ότι, μέσα στο σκοτάδι της ιστορίας, Εκείνος είναι το φως που φωτίζει τις νύχτες της καρδιάς και του κόσμου.

Επίσης ανέφερε ότι χωρίς τον Θεό δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το σκοτάδι και ότι εάν κουβαλάμε μόνοι μας την εσωτερική μας τύφλωση, θα χαθούμε. Στη συνέχεια τόνισε τη σημαντικότητα του να μείνει ο ένας κοντά στον άλλο, έτσι ώστε να μοιραστούμε τις πληγές της ζωής μας και να αντιμετωπίσουμε τον δρόμο μαζί.

Ο Πάπας σημείωσε πως χαίρεται γιατί βλέπει εν Χριστώ αδελφούς και αδελφές, συγκεντρωμένους σήμερα εδώ καθώς ζουν με χαρά τη λυτρωτική διακήρυξη του Ευαγγελίου.

«Δεν είναι θέμα προσηλυτισμού, αλλά μαρτυρίας, δεν είναι ζήτημα ηθικολογίας που κρίνει, αλλά ελέους που αγκαλιάζει, ούτε πρόκειται για θέμα εξωτερικής λατρείας αλλά βιωμένης αγάπης. Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε αυτόν τον δρόμο. Όπως οι δύο τυφλοί του Ευαγγελίου ας ανανεώσουμε τη συνάντηση με τον Ιησού και ας βγούμε από τον εαυτό μας χωρίς φόβο ώστε να δώσουμε μαρτυρία σε όσους συναντάμε! Ας βγούμε για να προσφέρουμε το φως που λάβαμε, ας βγούμε για να φωτίσουμε τη νύχτα που συχνά μας περιβάλλει! Έχουμε ανάγκη από φωτισμένους χριστιανούς αλλά, πάνω απ’ όλα, από φωτεινούς χριστιανούς που να αγγίξουν με τρυφερότητα την τύφλωση των αδελφών. Έχουμε ανάγκη από χριστιανούς που, με χειρονομίες
αγάπης και λόγια παρηγοριάς, ανάβουν φώτα ελπίδας στο σκοτάδι”», σημείωσε.

25012740
25012782

Δείτε επίσης: Έρχεται ολική έκλειψη Ηλίου το Σάββατο