Πέδρο Σάντσεθ: «Ζητάμε την απαγόρευση της πορνείας»

Πέδρο Σάντσεθ: «Ζητάμε την απαγόρευση της πορνείας»

Στην Ισπανία περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες – Στην χώρα η πορνεία αποποινικοποιήθηκε το 1995.

Την απόφασή του η πορνεία στην Ισπανία να καταστεί παράνομη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος σημείωσε ότι πρόκειται για πρακτική που «καθιστά τις γυναίκες σκλάβες».

Στην Ισπανία η πορνεία αποποινικοποιήθηκε το 1995. Έντεκα χρόνια αργότερα, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η βιομηχανία του σεξ στη χώρα ανέρχεται σε 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2009, ένας στους τρεις Ισπανούς έκαναν σεξ επί πληρωμή ενώ, έρευνα του ΟΗΕ το 2011, έδειχνε την Ισπανία ως το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πορνείας στον κόσμο, με την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο να κατακτούν τις πρώτες θέσεις.

pixabay

Ανεξέλεγκτη η πορνεία στη Ισπανία


Όπως αναφέρει το BBC, στην Ισπανία η πορνεία είναι αυτή τη στιγμή ανεξέλεγκτη και δεν υπάρχει ποινή για όσους προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή με τη θέλησή τους, εφόσον δεν πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους. Η μαστροπεία όμως θεωρείται παράνομη.

Η βιομηχανία του σεξ γνώρισε άνθηση στην ιβηρική χώρα από την αποποινικοποίησή της. Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στην Ισπανία.

Αν και το 2019, το κόμμα του Σάντσεθ δημοσίευσε μια δέσμευση στο προεκλογικό του μανιφέστο ότι θα απαγορεύσει την πορνεία, μια κίνηση που από πολλούς μεταφράστηκε ότι κάνει άνοιγμα στις γυναίκες ψηφοφόρους, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, δεν έχει ακόμη κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία σχετικά με τις δυνατότητες εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εργασία.

Το 2017, η ισπανική αστυνομία εντόπισε 13.000 θύματα επιθέσεων δηλώνοντας ότι τουλάχιστον το 80% αυτών είχαν πέσει θύμα εκμετάλλευσης από τρίτο μέρος.

Το 2019, το κόμμα του Σάντσεθ είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία για την απαγόρευση της σεξεργασίας. Το κόμμα, τότε, είχε χαρακτηρίσει την πορνεία “ως μια από τις πιο άγριες μορφές γυναικείας φτώχειας και ως μια από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών”.

Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε έχουν ληφθεί νέες αποφάσεις.

Δείτε επίσης: Αυστρία: Οίκος ανοχής μετατρέπεται σε «εμβολιαστικό κέντρο»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading