Σκάνδαλο Pegasus: Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες κατασκοπείας

“Oι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες” δηλώνει ανώνυμη πηγή της Saudi Press Agency

Μετά τις εξελίξεις του σκανδάλου Pegasus, όπου το ισραηλινο λογισμικό χρησιμοποιούταν για παρακολούθηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σαουδική Αραβία διαψεύδει τις κατηγορίες χρήσης του λογισμικού μέσω δήλωσης αξιωματούχου ως ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας, SPA.

propoli

“Αξιωματούχος διέψευσε τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν από τον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οντότητα του βασιλείου φέρεται να χρησιμοποίησε ένα λογισμικό για να παρακολουθεί τις επικοινωνίες”, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, της οποίας ούτε το όνομα ούτε το αξίωμα διευκρινίζονται, “οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες” και η Σαουδική Αραβία “δεν εγκρίνει αυτού του είδους τις πρακτικές”. Η πηγή δεν αναφέρει άμεσα το όνομα του λόγισμικού.

Παρόλα αυτά, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο μέσω της χρήσης του λογισμικού, όπως φανερώνει η έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων, μεταξύ των οποίων η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η βρετανική The Guardian και η αμερικανική The Washington Post.

Η ισραηλινή εταιρία NSO, που προγραμμάτισε το λογισμικό έχει δηλώσει ότι το έχει προμηθεύσει σε χώρες με μοναδικό σκοπό την χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το λογισμικό εφόσον “μολύνει” ένα κινητό έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες, μικρόφωνο, κλήσεις και ανάλογα αρχεία του κινητού ενώ ανάμεσα στα θύματα κατασκοπείας βρίσκονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη και επικεφαλής επιχειρήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading